Hlavní obsah

Na olomoucké univerzitě se mohou středoškoláci v létě vzdělávat v diplomacii

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zvýšit povědomí o mezinárodním politickém dění a roli České republiky ve světovém kontextu - to jsou cíle Letní školy diplomacie, která se uskuteční od 27. do 31. srpna na Univerzitě Palackého (UP) v Olomouci. Speciální možnost týdenního studia, které je určeno středoškolákům ve věku 16 až 19 let, pořádají katedra politologie a evropských studií Filozofické fakulty UP a ministerstvo zahraničí. Zájemci se mohou hlásit do 30. června.

Foto: Univerzita Palackého

Archivní fotografie z minulého ročníku Letní školy diplomacie v Olomouci.

Článek

Letní škola je koncipovaná jako interaktivní program. V mladé generaci má podle organizátorů posílit zájem o dění v českém i zahraničním prostředí. Její druhý ročník se ponese v evropském duchu, ústřední téma zní „Česko a Evropská unie: současné výzvy“.

„Naše škola je ojedinělým projektem nejen v rámci střední Evropy. Vedle Letní školy evropských studií v Telči pro diplomaty, kterou ministerstvo zahraničí organizuje již od roku 1994, vznikla unikátní letní škola pro mladší generaci. V programu vystoupí přední experti resortu, příslušníci Armády ČR i členové diplomatického sboru, kteří budou přednášet a zároveň povedou diskusi o současných palčivých tématech,“ uvedl Daniel Marek z pořádající katedry politologie a evropských studií.

Do programu školy se podle něj zapojí i většina tamních vyučujících. Přednášet bude mimo jiné politolog a zároveň vedoucí katedry Tomáš Lebeda.

Pod vedením podplukovníka Milana Zvirinského se středoškoláci podívají během týdne také do vojenského útvaru v Přáslavicích, kde se bude hovořit o armádě, významu NATO a české roli v něm. Závěr týdne bude patřit diplomatům z ministerstva.

Žáci si zaplatí jen ubytování a stravu

Letní škola diplomacie začne 27. srpna, středoškoláci se do ní mohou přihlásit vyplněním několika otázek na internetových stránkách. „Během školy očekáváme bohatou diskusi a zapojení studentů do všech aktivit, seminářů a workshopů,“ dodal Marek.

Samotná akce je zdarma, studenti si hradí jen ubytování a stravu. Skončí 31. srpna předáním certifikátu o absolvování.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám