Hlavní obsah

Akademie věd nabízí online přednášky o životě ve vesmíru

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kde a jak hledat život v kosmu? A jak mohl vzniknout? O těchto otázkách budou v rámci minicyklu dvou přednášek v úterý 12. června večer i ve čtvrtek 21. června hovořit odborníci z Akademie věd, a to v hlavním sídle na pražské Národní třídě – i online. „Přednášet tak budeme doslova pro všechny v České republice,“ oznámil Pavel Suchan z Astronomického ústavu AV ČR.

Foto: ESO/M. Kornmesser

Na ilustračním obrázku je znázorněn předpokládaný povrch nejbližší exoplanety u Země - Proximy b.

Článek

„Kapacita přednáškové místnosti je omezena na 40 míst, proto budeme přednášky a panelovou diskuzi přenášet také online,“ vysvětlil Suchan s tím, že vstup pro návštěvníky, kteří se dostaví osobně, je zdarma.

Přednášky proběhnou vždy od 18 hodin v sále 108 v budově AV ČR na Národní třídě v Praze.

Online přenos z akce, pořádané Akademií věd spolu s jejím Astronomickým ústavem a Ústavem fyzikální chemie J. Heyrovského, bude k dispozici zde.

Cyklus zakončí panelová diskuze na téma život ve vesmíru, i ta se bude přenášet na webu.

Jednotlivé přednášky
Úterý 12. června
Michal Bursa (Astronomický ústav AV ČR) - Je ve vesmíru život? A pokud ano, kde?
Jaké jsou vyhlídky na nalezení života mimo Zemi? Najdeme dříve my cizí civilizace, nebo ony nás? A jak je to s výjimečností života na Zemi - je to neopakovatelná událost, či nevyhnutelný důsledek přítomnosti organických sloučenin?
Petr Kabáth (Astronomický ústav AV ČR) - Jak hledat exoplanety - a nejlépe ty, kde by se mohl vyskytovat život?
Jak hledáme planety mimo sluneční soustavu, tedy takzvané extrasolární planety (exoplanety)? Kolik jich může být? Jak to na exoplanetách vypadá? Jak zjistíme, zda na nově objevené exoplanetě existuje atmosféra, případně život? Jakými přístroji exoplanety objevujeme a co nás na poli exoplanet čeká v příští dekádě? Jak se zapojuje ČR do výzkumu?
Čtvrtek 21. června
Martin Ferus (Ústav fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR) - Vznik života ve vesmíru
Je lidstvo i život sám skutečným biblickým zázrakem, nebo je důsledkem přesně daných a nevyhnutelných geochemických a evolučních procesů jako například vznik diamantu, který je také vzácný a drahý, přesto zcela jistě nikoli zázračný? Dokážeme někdy život připravit ve zkumavce stejně jako současní technologové vyrábějí syntetické diamanty? A jak vlastně první život na Zemi vypadal? Je pravdou, že to byla pouhá dědičná informace, která „ožila“ tím, že projevila základní vlastnost přisuzovanou živým strukturám, tedy dědičně replikovala sebe samu? Nebylo za tím něco víc? A kde se vůbec vzal materiál pro vznik života? Dorazil z vesmíru? Vznikl zde na Zemi?

Reklama

Související články

Letní čas je přežitek, tvrdí astronomové

V noci ze soboty na neděli dojde v 2:00 k posunu času o jednu hodinu na takzvaný letní čas. Lidé se astronomů ptají, co říkají na jeho zavedení. „Každý rok...

Výběr článků

Načítám