Hlavní obsah

113 propadlíků zachráněno, v maturitě z češtiny byla chyba

Novinky,

Ministr školství Robert Plaga (ANO) rozhodl o přehodnocení výsledků maturitního testu z českého jazyka a literatury. V jedné z otázek byly dvě možné správné odpovědi, zadání však zmiňovalo jediné správné řešení. Organizátor státních zkoušek Cermat vystaví studentům, jichž se chyba dotkla, nové výpisy testů. Část dostane i nová maturitní vysvědčení.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ředitel Cermatu Jiří Zíka

Článek

„Celkem 113 žáků díky změně bodového hodnocení nepropadne v testu a jejich výsledek se změní na USPĚL. U dalších 34 se zlepší známka o stupeň. Uvedená chyba nás velmi mrzí a omlouváme se za ni žákům a školám,” uvedl Plaga.

Dodal, že na úterý svolal jednání s ředitelem Cermatu Jiřím Zíkou a bude důrazně požadovat vysvětlení, jak mohlo k takové chybě dojít. „Situaci řešíme, všichni dotčení žáci dostanou opravené výsledky nejpozději do úterka,“ dodal Plaga.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr školství v demisi Robert Plaga

Nejde o jediné pochybení Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat). Ministr už dříve chtěl s jeho ředitelem Zíkou řešit i chybu u přijímačkového testu na osmiletá gymnázia. [celá zpráva]

Co růže přináší?

Aktuální změna hodnocení se týká úlohy, ve které měli žáci doplnit slovo do ustáleného slovního spojení „… růže přináší“. Po projednání všech komisí uznával Cermat jako správnou odpověď slovo „trpělivost“, tedy ustálené slovní spojení „trpělivost růže přináší“.

Po konzultaci se členy Nezávislé odborné komise pro maturitní zkoušky ale ministr rozhodl o přehodnocení testu s tím, že správná odpověď může být i okrajově užívané „čas růže přináší“. Druhou správnou možnost napsalo v testu 4301 žáků.

Úloha se automaticky zkontroluje a přehodnotí u všech žáků - nejen u těch, kteří žádali o přezkoumání.

Chybná maturitní úloha:
TEXT 1: Les Ballets Bubeníček – událost taneční sezóny 2014
Nalijme si *****, se skutečným uměním se v Čechách nesetkáváme příliš často (alespoň ne tak často, jak by si mnozí z nás přáli). Ale protože ····· růže přináší, mohlo konečně pražské publikum po dlouhých pěti letech zhlédnout další skvost z tvorby bratrů Bubeníčkových. Moderní tanec světové úrovně ovládl zlatou kapličku po dva lednové večery. (…..)
Zadání úlohy 7.2
Napište podstatné jméno, které je součástí českého ustáleného slovního spojení a patří na druhé vynechané místo (·····) v TEXTU 1.

Žákům, u nichž se změna hodnocení promítne do výsledku testu, Cermat vystavil nové výpisy výsledků, zároveň zaslal ředitelům škol e-mail s omluvou a žádostí o předání výpisů žákům. Ředitelé mohou výpisy žákům odeslat e-mailem z informačního systému CERTIS. Studentům, kteří se registrovali na výsledkovém portálu žáka, budou výpisy odeslány přímo.

Těm, kterým se po přepočtení výsledků zlepší celková známka z českého jazyka a literatury, vydá ředitel školy nová vysvědčení. Na webu je již zveřejněn opravený klíč správných řešení.

Reklama

Související články

Výsledky matematiky vyděsily poslance

Pohroma u letošních státních maturit z matematiky, kdy každý pátý v prvním kole propadl, oživila debaty, zda zrušit či aspoň pozměnit povinnou zkoušku z tohoto...

Výběr článků

Načítám