Hlavní obsah

Britskému chlapci transplantovali pět orgánů, aby mohl jíst

– Birmingham

Pět orgánů při jediné operaci transplantovali lékaři v nemocnici v Birminghamu v Anglii sedmiletému Jayovi Crouchovi. Všechny orgány byly od jednoho dárce. Transplantace chlapci umožnila poprvé jíst, jako první si dal chleba s máslem. O operaci, která se odehrála zhruba před měsícem, informovaly v úterý stanice BBC a agentura Reuters. Od pondělí je chlapec v domácí péči.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sedmiletý britský chlapec absolvoval transplantaci pěti orgánůVideo: Reuters

 
Článek

Do domácí péče hocha propustili čtyři týdny po operaci. Při ní lékaři během deseti hodin transplantovali chlapci dvě ledviny, játra, slinivku a kus střev.

„Je to něco velmi výjimečného, protože potřeboval játra a střeva stejně jako ledvinu, takže jsme to museli hodně plánovat. Není to nic, co děláme rutinně, není to něco, s čím by měla většina center zkušenosti,“ pravil nejmenovaný lékař z nemocnice. Jednalo se prý o první tak složitou operaci za dvacet let.

„Šťastně,“ odpověděl malý pacient, který si zrovna hrál s kostkami lega, reportérovi na dotaz, jak se cítí.

„Není, jak bych mohla vyjádřit svou vděčnost. Tím myslím, že můžete říct děkuji vám, ale to by nestačilo. Neexistuje dost slov, jimiž by se dalo vyjádřit, jak jsem vděčná,” řekla chlapcova matka Katie Freestonová.

„Během sedmi let nebyl schopen polykat a jíst, takže je docela neuvěřitelné, že toho žádá tolik (k jídlu). Vzal to hopem. Mysleli jsme si, že bude potřeba mu to ukázat a učit ho to, ale on se snaží. Je velmi rád, když může říkat: Mami, mami, koukej, jak jím,” dodala.

Čtyři ledviny, dvě slinivky

Malý Jay trpěl anémií a syndromem krátkého střeva, při němž nedokáže pacient přijímat dost živin z potravy. Navíc trpěl chronickým selháním ledvin. V šesti týdnech se mu také zauzlila střeva, což způsobilo poškození dalších orgánů.

Nové orgány pocházely od přibližně stejně starého dárce. Při operaci, kterou vedl hlavní chirurg Khalid Sharif, ale nebyly všechny orgány nahrazeny, některé byly prostě přidány. Nyní tak má hoch čtyři ledviny a dvě slinivky. Nové orgány byly napojeny na břišní aortu. Transplantované ledviny bylo nutné napojit na močový měchýř.

Reklama

Výběr článků

Načítám