Hlavní obsah

V útrobách mrtvého vorvaně bylo na 30 kilogramů odpadu

Novinky,

Mladý samec vorvaně obrovského, který byl nalezen mrtvý u španělského pobřeží v provincii Murcia, měl v trávicím systému 29 kilogramů odpadků. Podle tamních úřadů právě to největší ozubenou velrybu zabilo.

Foto: Profimedia.cz

Uhynulý vorvaň obrovský. Ilustrační foto

Článek

Zhruba desetimetrový uhynulý živočich se již v únoru objevil poblíž majáku v Cabo de Palos na jihovýchodním pobřeží Španělska. Pitva odhalila, že ve svém břiše, zejména v žaludku a ve střevech, měl pytle na odpadky, plastové tašky, lana, sítě i barel.

Vorvaň se plastů nemohl zbavit

Úřady uvedly, že zvíře, živicí se v hlubinách oceánu hlavně velkými chobotnicemi a rybami, zemřelo kvůli zánětu sliznice či pobřišnice. Množství lidských odpadků v jeho systému bylo tak velké, že jej velryba nebyla schopna z trávicího systému dostat pryč, napsal list The Washington Post.

Velryba navíc byla značně podvyživená – vážila jen zhruba sedm tun, přitom dospělí samci tohoto druhu mívají až přes 40 tun. Samice okolo 15.

Mrtvý vorvaň ve Španělsku.

Vládní úředníci ve španělském regionu Murcia, kde bylo zvíře nalezeno, proto zahájili kampaň za zvýšení povědomí o spotřebě plastů a vhodnou likvidaci odpadků. Kampaň má zahrnovat i uklízení pláží.

Consuelo Rosaurová z úřadu pro životní prostředí zdůraznila, že přítomnost odpadků v mořích a oceánech skutečně volně žijící zvířata velmi ohrožuje.

Přes pět biliónů kusů odpadků v oceánech

Nešlo o první případ objevení mrtvého vorvaně s tělem plným různých předmětů a nečistot. Na pobřeží Spojeného království, Nizozemska, Francie, Dánska a Německa jich bylo v uplynulých letech nalezeno nejméně 30, upozornil časopis National Geographic. Minulý měsíc se jeden našel i v Indonésii.

Dle studie z roku 2014 může být ve světových oceánech celkem zhruba pět biliónů kusů odpadů. Počet rozhodně neklesá. Studie zveřejněná v minulém roce navíc ukázala, že 83 procent vzorků vody z více než desítky sledovaných zemí bylo znečištěno plastovými vlákny. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Plasty v mořích hrozí planetární krizí

Lidstvo zamořilo oceány umělohmotnými odpadky do takové míry, že už tam ohrožují samotný život. „Jde o planetární krizi,“ varovala minulý měsíc Lisa...

Člověk obírá zvířata o prostor

Človíček, geniálně ztvárněný malířem Vladimírem Jiránkem, se snaží dostat se přes rušnou silnici pro džbánek piva čepovaného v hospodě na druhé straně. Nakonec...

Výběr článků

Načítám