Některé pokrmy, jako například hamburgery a sendviče, se podle vědců jednoznačně dají dát do souvislosti s vyšším obsahem ftalátů v těle. Ovšem pouze v případě, že si je strávníci zakoupili ve fastfoodovém stánku, restauraci nebo kavárně.

„Ze studie vyplývá, že doma připravená strava většinou obsahuje méně ftalátů, což jsou látky způsobující zdravotní problémy. Naše zjištění ukazují, že stravování mimo domov může populaci ve značné míře vystavovat jejich zhoubnému působení,“ cituje britský deník The Guardian Ami Zotaovou z Univerzity George Washingtona ve Washingtonu DC.

Propojení je podle vědců zvlášť markantní u dospívajících. Náctiletí, kteří často jedí v řetězcích rychlého občerstvení, mají v těle až o 55 % vyšší hodnotu ftalátů než jejich vrstevníci, kteří se stravují doma.

Na vině jsou zřejmě obaly

Na vině zmíněného jevu jsou podle vědců zřejmě plastové a polystyrenové obaly na jídlo, které se v bistrech a restauracích používají. Ftaláty však lze najít i v dalších obalech na potraviny, obsaženy jsou i v některých kosmetických výrobcích, jako jsou šampony a mýdla, či v podlahových krytinách.

Původně se ftaláty považovaly za neškodné. Později se však prokázalo, že narušují hormonální systém lidského těla a přispívají také ke vzniku astmatu, rakoviny prsu, diabetu 2. typu a potížím s plodností.

Některé druhy ftalátů už byly zakázány zejména ve výrobcích pro děti, do jejichž těl se dostávaly zejména z nevhodných plastových hraček, které si vkládaly do úst.  Dílčí zákazy jednotlivých látek platí v Evropské unii, ale i ve Spojených státech.