Hlavní obsah

Letní čas je přežitek, tvrdí astronomové

Novinky,

V noci ze soboty na neděli dojde v 2:00 k posunu času o jednu hodinu na takzvaný letní čas. Lidé se astronomů ptají, co říkají na jeho zavedení. „Každý rok odpovídáme, že astronomie letní čas nepotřebuje, v posledních letech už jsme navíc upozorňovali na negativní dopady a také na nedostatečné zdůvodnění zavádění letního času,“ uvádí místopředseda České astronomické společnosti Pavel Suchan s tím, že se letní čas jeví z pohledu dneška jako přežitek.

Foto: Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Změna času

Článek

Astronomická pozorování je nutné zapisovat s vysokou časovou přesností a rovněž tak, aby to bylo jasné komukoli na Zemi. Z toho důvodu se často úkazy udávají v takzvaném světovém čase (UT), případně v čase středoevropském (SEČ).

„Rozhodně však astronomické efemeridy (údaje o zdánlivé poloze pohyblivých astronomických objektů jako Slunce, planety, umělé družice na obloze v určitém čase – pozn. red.) a například ani česká Hvězdářská ročenka neobsahují časy úkazů v letním středoevropském čase (SELČ) v době jeho platnosti, ale stále v průběhu celého roku používáme SEČ. Astronomie tedy letní čas nepotřebuje,“ vysvětlil Suchan.

Odborníci dále pro Novinky doplňují, že vlastně zimní čas neexistuje a v průběhu roku se na území Česka obecně v současnosti používá buď SEČ, nebo SELČ – hovoříme-li o občanském užívání

Zátěž pro biorytmus

Podle Suchana nespadá do kompetencí astronomů, aby se vyjadřovali ke zdravotním aspektům, k ekonomickým dříve ziskům a nyní ztrátám a dalším souvislostem, kterých je ale dle jeho slov dost na to, aby podpořily argumenty pro zrušení letního času.

Týkají se toho podle něj i další aspekty. Cirkadiánní rytmy člověka (kolísání aktivity a bdělosti s určitou periodou) úzce souvisejí také s problematikou světelného znečištění, které se Česká astronomická společnost rovněž věnuje. Lidé jsou čím dál více vystaveni působení světla v noci a narušení biorytmu. Astronomové proto podpořili materiál na boj proti světelnému smogu, který tento týden vláda schválila. [celá zpráva]

Kdy se to zruší?

Rozhodně nepřekvapí, že astronomové podporují snahu europoslance Pavla Svobody (KDU-ČSL), která vedla k přijetí rezoluce Evropským parlamentem, jež navrhuje zrušení střídání času. Skupina europoslanců návrh na ukončení střídání času předložila v únoru, šlo o první krok. [celá zpráva]

Nakonec se však povedlo schválit pouze výzvu Evropské komisi, která má výhody a nevýhody střídání času prozkoumat a navrhnout řešení.

Nadále tedy platí, že se v neděli ráno probudíme „o hodinu později“.

Anketa

Jste pro zrušení střídání zimního a letního času?
Ano
33,4 %
Ne
33,3 %
Posouval(a) bych čas hned o dvě hodiny
33,3 %
Celkem hlasovalo 32563 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám