Hlavní obsah

Základní školy dostanou tři miliardy na rekonstrukce a rozšiřování, zájem o dotace roste

Novinky,

Díky evropskému Integrovanému regionálnímu operačnímu programu (IROP), který spravuje ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), má být podpořeno 164 projektů zaměřených na rozvoj vzdělávání ve školách, zejména základních. Počítá se s částkou téměř 2,9 miliardy Kč na modernizaci, u škol v sociálně vyloučených oblastech na zvyšování kapacit tříd. Celkem 80 miliónů pak poskytnou ministerstva školství a práce na obědy pro školáky z chudých rodin.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Kvůli vysokému zájmu se nyní snažíme s Evropskou komisí vyjednat možnost navýšení o další jednu miliardu, abychom mohli zafinancovat několik desítek nových projektů v obou výzvách. Došlo totiž k obrovskému převisu registrovaných žádostí nad připravenou částku,“ vysvětlila ministryně pro místní rozvoj v demisi Klára Dostálová (za ANO).

Výsledky vzešly z vyhodnocení programových výzev „Infrastruktura základních škol“ a „Infrastruktura základních škol – Sociálně vyloučené lokality“.

Výstavba učeben

Oprávněnými žadateli o evropské dotace byly školy a školská zařízení v oblasti základního vzdělávání, vyšší odborné školy a další subjekty podílející se na realizaci vzdělávacích aktivit. K navýšení částky pro dané projekty o 1,38 miliardy korun došlo již v červenci loňského roku.

Podpora je zaměřena především na stavby a stavební práce spojené s modernizací či výstavbou odborných učeben, případně na nákup potřebného vybavení. Ve výzvě zaměřené na sociálně vyloučené lokality bude možné díky dotacím rozšiřovat kapacity daných učeben.

„Další přibližně stovka projektů základních škol za téměř půl miliardy korun již byla schválena ve výzvách takzvaných integrovaných nástrojů, ve kterých je na ZŠ k dispozici do roku 2022 přibližně pět miliard,“ uvedl náměstek pro řízení sekce evropských programů Zdeněk Semorád.

Jak doplnila ředitelka odboru komunikace MMR Veronika Vároši, seznam projektů je k dispozici zde. Došlo k posunu od prosince, kdy jich bylo schválených „jen” 65. [celá zpráva]

Dotace na školní stravování

Novinky ve čtvrtek informovaly o zcela jiných dotacích, a to na školní obědy pro děti ze sociálně znevýhodněných rodin. Ministerstvo školství na to vyčlenilo 30 miliónů Kč. [celá zpráva]

Aktuálně se ke školskému resortu přidává se svým podobným programem i ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). Vyhlásilo výzvu „Potravinová pomoc dětem ve vážné sociální nouzi“, která se vztahuje na školní rok 2018/2019.

Pomoc je určena dětem, jejichž rodiče pobírají dávky v hmotné nouzi, nově není nutné splňovat podmínku pobírání těchto dávek alespoň tři po sobě jdoucí měsíce. „Tím pádem na pomoc může dosáhnout více rodin,“ podotkla ministryně práce v demisi Jaroslava Němcová (ANO).

„Rodiče přinesou do školy, která je zapojena do projektu a již jejich potomek navštěvuje, potvrzení Úřadu práce ČR o pobírání příslušných dávek. Na základě tohoto potvrzení se pak dítě může začít bezplatně stravovat,“ popsal mluvčí MPSV Vladimír Řepka.

O peníze mohou požádat kraje, které je pak přeposílají jednotlivým školám. Celkem je pro kraje připraveno 50 miliónů korun, do výzvy se mohou hlásit do konce dubna. Dohromady tedy obě ministerstva dají k dispozici 80 miliónů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám