Hlavní obsah

U Masarykova nádraží archeologové vykopali artefakty ze 14. století

Artefakty i z doby založení Nového Města Karlem IV. ve 14. století našli archeologové v oblasti u pražského Masarykova nádraží. Nalezené předměty – keramika, mince, dýmky i dělové koule – naplnily stovky beden. Průzkum provádějí odborníci z firmy Archaia Praha od loňského listopadu kvůli připravované stavbě projektu skupiny Penta. Na místě budou pracovat do konce dubna.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Ukázka nejzajímavějších nálezů. Některé jsou z doby založení Nového Města Karlem IV. ve 14. století.

Článek

Naprostou většinu artefaktů jako obvykle při podobných výzkumech tvoří zlomky keramických nádob či kachlů. Zachovaly se i celé kusy, například kachel se znakem Nového Města či s humorným motivem, který zobrazuje měšťana, ale při obrácení vzhůru nohama šaška.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

U pražského Masarykova nádraží provádějí archeologové průzkum kvůli připravované stavbě projektu skupiny Penta.

Samostatnou kapitolu tvoří věci, které tehdejší Pražané vytrousili při návštěvě zahrad. „Podle dýmek, které jsme nacházeli, si sem lidé chodili zakouřit. Podle růžence či krucifixů, které jsme také nalezli, sem možná také chodili spočinout v modlitbě,“ uvedl archeolog Martin Vyšohlíd.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK
Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Archeologové našli i důkazy méně mírumilovných aktivit – dělové koule a střepiny z granátů. Jedná se zřejmě o pozůstatky třicetileté války či konfliktů s Pruskem v 18. století, kdy armády Fridricha II. v roce 1757 za sedmileté války oblehly a bombardovaly Prahu.

Na pozemcích má postupně vzniknout komplex administrativních budov s obchody a restauracemi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám