Hlavní obsah

Sonda Curiosity se poprvé pořádně rozhlédla a poslala nevídané panorama Marsu

Novinky, jem
Pasadena

Vesmírná sonda Curiosity poskytla dosud nevídaný pohled na Mars. Panoramatický záběr složený z celkem šestnácti snímků ukazuje, že Zemi nejbližší planeta není tak úplně rudá, jak se o ní říká. Záběry, které marťanské vozítko poslalo domů, Mars ukazují v přívětivějším světle, a mohou tak skvěle ilustrovat teorii, že byl kdysi planetou oplývající atmosférou, oceány a dost možná i životem.

Mars panoramaVideo: Jet Propulsion Laboratory NASA

 
Článek

Vesmírná sonda amerického Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA) přistála na povrchu Marsu v roce 2012. Dosedla v kráteru Gale, od té doby ale robotické vozítko urazilo kus cesty. Konkrétně 18 kilometrů na hřeben Vera Rubin, který je pojmenován po věhlasné americké astronomce.

Takzvaný impaktní kráter Gale má v průměru 154 kilometrů a vznikl před 3,5 až 3,8 miliardami let. Jako impaktní astronomové označují ty krátery, které vznikly po dopadu jiného vesmírného tělesa. Aby se Curiosity na okraj kráteru Gale vyšplhala, musela překonat výškový rozdíl 327 metrů.

Cesta, kterou sonda Curiosity od přistání v roce 2012 urazila.

Rozhled 80 kilometrů

„Přestože Curiosity nepřetržitě stoupala pět let, je to vůbec poprvé, co se můžeme ohlédnout zpět za celou naší misí. Z našeho výběžku na hřebenu Vera Rubin jsou vidět rozsáhlé pláně, které se rozprostírají až k severnímu pohoří kráteru Gale,“ uvedl k snímkům pořízeným 25. října loňského roku vědecký vedoucí mise Ashwin Vasavada. Díky extrémně řídké atmosféře je na snímcích možné vidět i horu vzdálenou 80 kilometrů od vozítka.

Primárním účelem mise sondy Curiosity však není posílat domů pohledy, nýbrž pátrat po životě, který kdysi mohl na Marsu existovat. Jedná se o nejdokonalejšího robota, kterého kdy lidstvo do vesmíru vyslalo. Když v roce 2012 sonda na Marsu přistávala, provedla nejsložitější přistávací manévr, jaký kdy lidstvo na dálku uskutečnilo – takzvaný nebeský jeřáb.

Reklama

Výběr článků

Načítám