Hlavní obsah

Pražský vzdělávací veletrh nabídne pomaturitní studijní příležitosti

Novinky,

V Praze proběhne od úterý 23. do čtvrtka 25. ledna již 11. ročník Evropského veletrhu pomaturitního a celoživotního vzdělávání Gaudeamus Praha 2018. Pro návštěvníky bude zdarma v provozu autobusová linka od stanice metra Letňany ke vstupu do výstaviště PVA EXPO Praha, kde se akce, nabízející zajímavé studijní příležitosti, uskuteční.

Foto: Pavel Mikula

Jeden z minulých ročníků veletrhu Gaudeamus. Ilustrační foto

Článek

Veletrh návštěvníkům nabídne 177 zastoupených univerzit, vysokých škol, fakult a jiných vzdělávacích institucí. Studenti si budou moci vybrat z více než pěti tisíc studijních oborů. Na veletrhu budou mít své stánky také univerzity a vysoké školy z 16 zemí světa, především z Velké Británie, Dánska a Nizozemska.

Přednášky vystavujících škol

Cílem je poskytnout studentům středních škol informace a poradenství při jejich klíčovém životním rozhodnutí, kterým volba studia po maturitě je. Veletrh nabídne širokou paletu doprovodných programů, informačních zdrojů a poradenství, které mohou studenti při volbě vysoké školy využít.

Hlavním doprovodným programem bude 44 přednášek vystavujících škol, jejich tématem budou podmínky přijímacího řízení a studia ve školním roce 2018/2019, rovněž informace ze zákulisí škol přímo od jejich studentů a absolventů.

Pomoc s výběrem oboru

Nerozhodným studentům může pomoci Testovací centrum a Poradenský servis. Každý student si může udělat elektronický test předpokladů pro studium a zjistit, na které obory se nejlépe hodí. V Poradenském servisu je připraven tým poradců, který studentům na základě výsledků testu pomůže vybrat vhodnou školu, fakultu či studijní obor.

Studenty čekají i konzultace přímo s kariérovými poradci, kteří jim pomohou při volbě jejich budoucí kariéry na základě jejich předpokladů. Tuto informaci mohou zohlednit již při volbě vysoké školy.

Studium v zahraničí i vědecké experimenty

Pro zájemce o studium v zahraničí je přichystáno například Poradenské centrum pro vysokoškolské studium ve Velké Británii. Studentům pomůže s celým procesem, od výběru vhodné školy přes splnění podmínek přijímacího řízení až po organizaci cesty a ubytování.

V rámci doprovodného programu Věda pro život si návštěvníci budou moci vyzkoušet nejnovější vědecké poznatky, technologické novinky či roboty. Do tohoto doprovodného programu se zapojí Univerzita Karlova, ČVUT i VŠCHT v Praze, dále Univerzita Pardubice a pražská Vysoká škola finanční a správní.

„Návštěvníci se prostřednictvím virtuální reality mohou podívat do našeho kampusu a na fakulty nebo si v rámci sekce Vědy pro život vyzkoušejí některé zajímavé modely. Zjistí také, jak být stále v kondici,” podotýká k tomu Ivana Švecová z Univerzity Pardubice.

Pro pedagogy, výchovné poradce a třídní učitele ze středních škol bude na veletrhu otevřeno nové Pedagogické centrum. V něm bude připraven speciální program přednášek, seminářů a konzultací s odborníky z univerzit nebo ministerstva školství.

Veřejnosti bude veletrh otevřen 23. a 24. ledna od 8.00 do 16.00, 25. ledna od 8.00 do 15.00.

V Brně, kde má Gaudeamus už dokonce 24letou tradici, se tato akce konala v listopadu. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám