Hlavní obsah

Cenu za nejlepší technický projekt získala vodní elektrárna s vírovou turbínou z VUT

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cenu Inženýrské akademie za realizovaný technický projekt získal kolektiv profesora Františka Pochylého z Fakulty strojního inženýrství Vysokého učení technického (VUT) v Brně. Porota ocenila instalaci nového typu násoskové vírové turbíny na malé vodní elektrárně Želina u Kadaně. Turbína vyvinutá na brněnské technice umí efektivně využívat i malé spády vody pro výrobu elektrické energie.

Foto: VUT

Vírová turbína násoskového typu

Článek

Rozvoj malých vodních elektráren má potenciál, vhodných míst je v České republice dostatek a investice není tak náročná jako u velkých vodních děl.

Násosková vírová turbína, vyvinutá na VUT, umožňuje získávat energii na jezech, starých náhonech, nebo dokonce v tepelných elektrárnách při využití chladicí či odpadní vody. Tedy na místech s nízkým spádem vody, kde se dosud vodní energie ve větším rozsahu nezískávala.

Pracuje už skoro rok a půl

„Naše snaha vyvinout nový typ turbíny pro vodní toky s nízkým spádem začala již v roce 2000. Cena Inženýrské akademie je tak oceněním mnoha let práce celého kolektivu zaměstnanců, ale i doktorandů a studentů,“ uvedl Pochylý.

Díky spolupráci brněnských výzkumníků s průmyslovými partnery, především společností ČEZ, se návrh turbíny dovedl až k realizaci. Turbína od července 2016 funguje na malé vodní elektrárně Želina. Jedná se o světovou premiéru této koncepce nízkonákladové vírové turbíny, která je určena pro říční elektrárny. Vírová turbína je tím pádem podle Pochylého zcela novým typem turbíny, v ČR získala patentovou ochranu.

Foto: VUT

Cena inženýrské akademie 2017

„Měření ve fázi vývoje turbíny ukazovala, že budeme schopni dosáhnout výkonu požadovaného investorem, potvrdil to i reálný provoz. Turbína má také vyšší průtočnost, je tedy schopna vyvinout vyšší výkon i na říčních tocích od spádu jednoho metru. Její výhodou je také jednoduchost a nízké investiční náklady, takže je vhodná zejména pro malé investory,“ popsal.

Jeho tým už jedná o instalaci vírové turbíny na dalších místech v tuzemsku. Ve fázi příprav je i instalace v Indii, kde o to projevila zájem tamní společnost.

Inženýrská akademie ČR

Inženýrská akademie České republiky byla založena 7. února 1995. Sdružuje členy, jejichž společným zájmem je podpora a rozvíjení technických disciplín, technického rozvoje, technického vzdělávání a výzkumu, vývoje a inovací s cílem uspokojovat technické, ekonomické, sociální, environmentální a kulturní potřeby společnosti.

Její hlavní činností je výzkum a vývoj v oblasti techniky, technologií, inovací, technického vzdělávání a mezinárodní spolupráce.

Od roku 1997 uděluje každoročně cenu za vynikající realizované technické dílo nebo za přínos k rozvoji inženýrského výzkumu.

Právě historicky první uvedení násoskové vírové turbíny do praxe ocenila Inženýrská akademie nejvíce. Daná cena se uděluje od roku 1997 domácím i zahraničním osobnostem jako ocenění za vynikající realizované technické dílo či za přínos k rozvoji inženýrského výzkumu. Fakulta strojního inženýrství VUT cenu získala už v roce 2008 za vývoj a realizaci letounu VUT100 pod vedením Antonína Píštěka. Ve stejném roce získal Pochylého tým Čestné uznání za vývoj vírové turbíny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám