Hlavní obsah

Fakulta stavební ČVUT propojuje mladé výzkumníky ze Západu a Východu

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyřicítka studentů, mladých vědců a jejich pedagogů ze zemí Visegrádské skupiny (V4), Běloruska a Ukrajiny, kteří se specializují na jadernou bezpečnost, může díky setkání na Fakultě stavební ČVUT v Praze sdílet své poznatky. Akce probíhá od 1. do 10. listopadu. Do budoucna by podobná akce mohla vytvořit předpoklady pro vznik přímých kontaktů pro další spolupráci vědců ze Západu a Východu.

Foto: ČVUT

V rámci programu navštívili mladí vědci i jadernou elektrárnu Dukovany.

Článek

„Setkání se zaměřuje na problematiku zabránění šíření radiace pomocí betonu. Setkávají se tu mladí vědci studující oblasti aplikací pro jaderné elektrárny, úložiště jaderného odpadu, zdravotnická zařízení a technologie pro nové materiály. Probíhá v termínu, kdy pořádáme i zasedání Mezinárodní komise pro ozářený beton (ICIC). Jsme rádi, že řada odborníků z tohoto zasedání přijde studentům přednášet. Setkají se tak s největšími kapacitami z oboru,“ uvedl Petr Štemberk z katedry betonových a zděných konstrukcí Fakulty stavební ČVUT.

O konferenci ICIC již Novinky informovaly. Vědci na ní debatují o životnosti betonových konstrukcí jaderných elektráren. [celá zpráva]

Hledání možné spolupráce

Kromě sledování přednášek a prezentací studenti budují mezinárodní týmy, v jejichž rámci hledají možná témata mezinárodní spolupráce a řeší i detaily dané spolupráce – například efektivní způsoby komunikace, předávání výsledků, řízení výzkumných týmů na dálku i možnosti setkávání.

„Jedná se o propojení dvou zcela odlišných přístupů, které se však velmi zajímavě doplňují, v čemž vidíme hlavní přínos a také obrovskou příležitost pro budoucí aplikace,“ vysvětlil Štemberk.

V budoucnu by tak i díky tomuto setkání mohl vzniknout most propojující vědecké poznatky z této oblasti mezi zeměmi Visegrádu, tedy Českem, Slovenskem, Polskem a Maďarskem, a Běloruskem i Ukrajinou.

Studenti a pedagogové, kteří na setkání dorazili, pocházejí z nejvýznamnějších technických univerzit jednotlivých zemí. Při pobytu v ČR mimo jiné navštěvují i vybraná jaderná zařízení a seznamují se s jejich provozem.

Akce se koná díky grantu na tvorbu nových mladých vědeckých kolektivů z výzvy Východní vlna, který získala fakulta z Mezinárodního visegrádského fondu.

Ten funguje od roku 2000. Z tohoto evropského fondu se podporuje rozvoj bližší spolupráce a vazby mezi státy V4. Cílem je rovněž podpora rozvoje zemí Východního partnerství a Balkánu. Fond finančně podporuje aktivity v oblasti kultury, vědy a výzkumu, vzdělávání, turismu, výměnných pobytů pro mládež a přeshraniční spolupráce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám