Hlavní obsah

Vědci konečně vědí, jak se rozmnožují pavouci

Právo, Vladimír Klepáč

Mnozí se jich štítí, jsou přitom téměř všude a drtivé většině lidí přijdou až nudně všední. Řeč je o pavoucích. Málokoho by napadlo, že právě s nimi byla donedávna spojena jedna z největších záhad světa zoologie.

Foto: Foto archiv MU

Pavouci používají k rozmnožování makadla,která mají u úst. Nově se zjistilo, že v nich mají smyslové orgány.

Článek

Vědci si totiž léta lámali hlavy nad tím, co přesně pomáhá pavoučím samečkům se úspěšně rozmnožovat. Odpověď, která je převratným objevem pro přírodovědu, našli teprve nyní zoologové z brněnské Masarykovy univerzity ve spolupráci s kolegy z univerzity v německém Greifswaldu.

Teď už víme, že pavouci umí i přijímat vzruchy
Lenka Sentenská, vědkyně MU

Kuriózní je, že na počátku tohoto objevu byla mladá brněnská vědkyně Lenka Sentenská, pro kterou jsou na rozdíl od mnoha jejích vrstevnic pavouci zajímaví a sympatičtí tvorečkové.

Úspěšná budoucí generace

Při zkoumání jednoho z nich pod mikroskopem si všimla zvláštní struktury na jeho makadlech, což jsou dva přívěšky u úst podobné končetinám. Našla tak jasný doklad o tom, že pavouci mají ve svých pohlavních orgánech nejen nervovou tkáň, ale dokonce i smyslové orgány, o jejichž existenci se zatím nevědělo.

„Teď už víme, že pavouci umí i přijímat vzruchy. Navíc jsou asi schopni vyhodnotit více informací, než si myslíme,“ řekla Právu.

Výzkum chování pavouků ukazuje, že umí poměrně přesně určit věk partnerky, a dokonce i to, že dávají přednost mladším pavoučicím. To jim zajišťuje, že se stanou otci úspěšné budoucí generace. Podle vědců v tom zřejmě hrají roli jejich nově nalezené smyslové orgány.

Umí vyhodnocovat data

Pavoučí rozmnožování připomíná s velkou mírou nadsázky velmi složitou operaci. Před oplodněním samičky musí nejprve samec utkat síťku, na kterou ze svého zadečku vytlačí spermie. Ty pak nasaje do takzvaných bulbů na svých makadlech. Bulby při páření vkládá do partnerky.

Vědci se domnívali, že jde tak trochu o mechanickou činnost, protože si mysleli, že pavouci nemají na svých pohlavních orgánech nervovou tkáň. Tu se podařilo objevit teprve před dvěma roky zoologům z univerzity v Greifswaldu. Výzkum nyní podstatně posunuli dál jejich brněnští kolegové, a to objevením smyslových orgánů na těchto choulostivých místech.

Odborně řečeno je nervová tkáň pouze nositelem vzruchů, zatímco smyslové orgány umožňují vzruchy přijímat. Rozmnožování pavouka je tak patrně mnohem sofistikovanější, než si drtivá většina odborníků dosud myslela. Samečci zřejmě umí při milostných hrátkách získat ještě mnoho dalších informací o své partnerce, které jim mají pomoci k tomu, aby se stali úspěšnými otci. Právě na tato data se zaměří další výzkum.

Reklama

Výběr článků

Načítám