Hlavní obsah

Vytrvalá partnerství snižují riziko demence

Právo, mcm

Dlouhodobé partnerské svazky pomáhají udržet schopnost myslet. Lidé, kteří stárnou společně s partnerem, trpí mnohem vzácněji Alzheimerovou chorobou a jinými formami demence.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ukázala to studie, při níž vědci z britské University College London (UCL) vyhodnotili údaje o zhruba 800 tisících mužů a žen.

Výsledek byl podle německého listu Die Welt evidentní: lidé, kteří žijí sami, mají riziko demence zvýšené o 40 procent. „Byli jsme překvapeni jednoznačností tohoto zjištění,“ řekl šéf studie Andrew Sommerlad.

Mezi muži a ženami nebyly zjištěny žádné viditelné rozdíly stran rizika demence. Vědce ale překvapilo, že toto riziko vzrůstá – a to o 20 procent – u ovdovělých mužů a žen, ne však u těch, kteří se rozvedli.

Aktivní mozek

Experti z UCL vyhodnotili pro své účely patnáct jiných studií, které se zabývaly 812 000 lidmi ze Švédska, Německa, Číny, Japonska a USA. Jejich závěry o rizicích demencí pro lidi žijící osamoceně a v partnerstvích byly obecně platné pro všechny tyto země.

Studie už ale nevysvětlila, proč menší pravděpodobnost vzniku demence mají právě lidé v dlouhodobém svazku. Sommerlad se nicméně domnívá, že pro mozek je zdravé nikoli manželství samo o sobě, nýbrž životní styl, který jde ruku v ruce s dlouhodobým partnerstvím. Partneři o sebe více pečují a více se také vzájemně zajímají o své zdraví. A co víc – přítomnost partnera, s nímž lze promluvit, stimuluje lidský mozek k aktivitě.

Reklama

Související články

Vědecky prokázané příznaky zamilovanosti

Pocit zamilovanosti prožívá každý člověk různě. Někdo je zamilovaný často a zná tento pocit velmi dobře, jiní si ovšem nemusí být jistí, zda je to láska, nebo...

Výběr článků

Načítám