Hlavní obsah

V Praze proběhne největší přehlídka středních a vyšších odborných škol

Novinky,

Téměř 80 tisíc žáků 9. tříd čeká rozhodnutí, jakou školu dál studovat. Ve výběru jim může pomoci i 22. ročník výstavy Schola Pragensis, největší přehlídky středních a vyšších odborných škol v ČR. Letos se na ní představí 151 vystavovatelů, proběhne od 23. do 25. listopadu v Kongresovém centru Praha. Vstup je zdarma.

Foto: Pavel Dvořák

Z minulého ročníku přehlídky Schola Pragensis

Článek

Akce žákům poradí, jak si v Praze vybrat nejvhodnější studijní obor, jak se zorientovat v nabídce středních škol či jaká povolání mají největší šanci na trhu práce.

Školy představí i jejich současní studenti

„Naše škola se výstavy účastní od prvního ročníku. Každý zájemce zde může získat veškeré informace o průběhu studia, o aktivitách školy a možnostech uplatnění po absolvování. Současní žáci školy budou na výstavě prezentovat reálné činnosti charakterizující vybrané řemeslné obory: truhlář, malíř a lakýrník, sklenář, klempíř, kominík a další. Část stánku bude vyhrazena zahradnickým oborům,” uvedl ředitel pražské Střední odborné školy Jarov Miloslav Janeček.

Na místě budou podle něj i pedagogové školy a zároveň pracovníci studijního oddělení, kteří budou poskytovat informace všem zájemcům o studium nebo návštěvu školy. Chybět nebude ani výstava výrobků studentů.

Na výstavu každoročně dorazí přes 30 tisíc návštěvníků. Potenciální zájemci o studium na vybrané škole se mohou přesvědčit, co daná škola nabízí, navíc mají možnost srovnání s jinými školami. Na své si přijdou zájemci o řemeslo i moderní technologie.

„Při výběru střední školy je třeba řídit se i zálibami žáka. Například u našich uchazečů očekáváme zájem o techniku a počítače, určitě by neměli mít odpor k matematice. Uchazečům představíme konkrétní předměty, obecné informace o škole i její vybavení, vše s pomocí moderních technologií,“ doplnil Martin Vodička, ředitel Soukromé střední školy výpočetní techniky na pražském Proseku.

Také pro veřejnost

Schola Pragensis je určena nejen žákům 8. a 9. tříd základních a speciálních škol, ale rovněž široké veřejnosti.

„Mezi návštěvníky převažují žáci ZŠ se svými rodiči, v posledních letech se však častými návštěvníky stávají dospělí se zájmem o rekvalifikaci nebo doplnění vzdělání. Letošní ročník představí celkem 151 vystavovatelů, z čehož bude 125 škol. Dále se představí cechy a oborové organizace,” vysvětlil Pavel Dvořák, specialista koncepce školství a dalšího vzdělávání na Magistrátu hl. m. Prahy.

Součástí výstavy bude už tradiční dvoudenní celorepublikové finále dovednostní soutěže oboru instalatér.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám