Hlavní obsah

Ohrožené druhy jako žralok či žirafa mají získat zvláštní ochranu

Novinky,

Vlády 124 zemí hlasovaly o plánech na zachování druhů migrujících zvířat, z nichž mnohé již téměř vyhynuly. Mezi 34 ohrožených druhů, které získají větší ochranu, patří nově lvi, šimpanzi, žirafy, levhart, žralok obrovský či gobijský poddruh medvěda hnědého. Odsouhlasily to státy, které se koncem října zúčastnily konference pod záštitou OSN o volně žijících živočiších.

Foto: Profimedia.cz

Ohrožený žralok obrovský neboli velrybí není člověku nebezpečný.

Článek

Mnoho živočišných druhů už téměř zaniklo, konference vyzvala k posílení mezinárodní spolupráce s cílem ochránit je.

Šestidenní konference, která se v rámci Programu OSN pro životní prostředí konala ve filipínském hlavním městě Manile, zařadila na seznam ohrožených druhů, které nutně potřebují větší ochranu, 12 nových druhů savců, 16 ptáků a šest ryb.

Na tento seznam přibyla například největší paryba na světě – obvykle osmimetrový a 19tunový žralok obrovský. Zvláštní ochranu nyní má mít i desítka druhů supů. Dále žirafy, kterých je ve volné africké přírodě zřejmě již méně než 90 tisíc kusů.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Žirafy se popásají na listech akácií.

Novinky před necelým rokem informovaly, že žirafy pomalu vymírají, z velké části vinou člověka. Ještě loni jich mělo být 97 tisíc. Zpráva Mezinárodního svazu ochrany přírody (IUCN) tvrdí, že za to může zejména růst lidské populace na africkém kontinentu, odlesňování (mizení přirozeného prostředí) nebo také ilegální lov zvířat. Zcela vymřely v mnoha afrických zemích. [celá zpráva]

Pouhých 45 medvědů

Ohroženi jsou i šimpanzi, jejich populace je o polovinu menší než dříve. Do zmíněného seznamu byl na konferenci přidán i gobijský medvěd s pouhými 45 známými jednotlivci ve volné přírodě v Mongolsku a Číně.

Foto: Profimedia.cz

Pouštní poddruh medvěda hnědého žije v Gobi. Už jich moc nezbývá...

Bradnee Chambers, výkonný tajemník Úmluvy o ochraně stěhovavých druhů (CMS), o které se na konferenci hlasovalo, uvedl, že by ji každý měl ratifikovat, aby ochránil světovou přírodu.

„Pomohlo nám to lépe sdělit, že budoucnost stěhovavé divoké zvěře je nedílnou součástí naší budoucnosti. Všichni bychom měli jednat,“ uvedl podle britského listu The Independent.

Klíčová role v ekosystémech Země

Vlády, které úmluvu schválily, souhlasily s tím, že budou spolupracovat na snižování negativních dopadů na životní prostředí a tedy i na tyto živočichy, které má plastový odpad v mořích, hluk či změny klimatu.

Theresa Mundita Lim, ředitelka filipínského úřadu Biodiversity Management Bureau, spolupracujícího s IUCN, k tomu dodala, že putující zvěř hraje stěžejní úlohu v ekosystémech naší planety. „Opylovávají rostliny, redukují množství škůdců a jsou zároveň zdrojem potravy,“ uzavřela.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám