Hlavní obsah

Archeologové na Slovensku hlásí poklad. Našli unikátní konstrukci stanu lovců mamutů

Právo, ivi (Bratislava)
Bratislava

Dřevěnou konstrukci stanu lovců mamutů starou 25 tisíc let našli archeologové u slovenské obce Trenčianske Bohuslavice v okresu Nové Mesto nad Váhom. Archeologové z Polska, Maďarska a Slovenska, kteří nález odkryli, mluví doslova o pokladu.

Foto: Profimedia.cz

Stan lovců mamutů v Národním muzeu. Nález na Slovensku potvrdil, že naši předkové používali ke konstrukci stanů dlouhé dřevěné tyče

Článek

Konstrukce stanu, pod nímž se schovávali lovci mamutů, sestává ze šesti dřevěných tyčí dlouhých tři metry.

„Je to absolutní rarita, co se týče zachování těchto tyčí. Hlavně v takovém rozsahu,“ řekl televizi Joj archeolog Ondrej Žaár. „Nepamatuji v rámci Evropy, možná ani na světě, že by se něco podobného našlo. Nyní máme potvrzeno, že na stavbu konstrukce používali dřevo,“ dodal archeolog.

Konstrukce ležela asi dva a půl metru pod povrchem. Kromě ní tam archeologové našli kosti a nástroje, pomocí kterých naši předkové lovili zvířata. „Předpokládáme, že nelovili dospělé mamuty, ale mláďata, která dokázali oddělit od větší skupiny,“ vysvětlila Zuzana Mocková z muzea pravěku v Bojnicích.

U Trenčianskych Bohuslavic našli v minulosti archeologové ohniště z období lovců mamutů. Ohniště, které je tvořeno z říčních kamenů, bylo vyzdviženo v celku a umístěno v muzeu.

Reklama

Výběr článků

Načítám