Hlavní obsah

Institut robotiky ČVUT umožní studentům nový přístup k technologiím

– Praha

Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC) zavedl do výuky vzdělávací program SAP University Alliances. Ten umožňuje přístup k nejmodernějším technologiím. Institut, který je součástí ČVUT v Praze, tak chce studenty dané univerzity lépe vybavit pro budoucí práci ve firmách, které tyto technologie využívají.

Foto: ČVUT

Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky

Článek

V prostorách CIIRC v pražských Dejvicích postupně vzniká pracoviště, které poskytuje infrastrukturu pro malé a střední podniky. V současnosti má institut 175 výzkumníků, do roku 2020 jich má být 350.

Lidé a roboti si budou rozdělovat práci

„Chceme propojovat excelentní výzkum s užitečnými výsledky pro průmyslovou praxi,” uvedl ředitel CIIRC Vladimír Mařík. Zmínil také, že institut spojuje strojařinu, elektroniku, informatiku, teorii materiálů a další disciplíny tak, aby byly využitelné v praxi. Má sloužit pro rozvoj Průmyslu 4.0.

„Čtvrtá průmyslová revoluce povede k tomu, že si lidé a roboti budou rozdělovat práci tak, aby prokázali mnohem větší efektivitu,” okomentoval to Mařík.

Možnost pro všechny studenty

Zavedení vzdělávacího programu SAP University Alliances posílí propojení výzkumu s praxí a připraví studenty na budoucí práci ve firmách, které systémy SAP využívají. Absolventi tak získají na trhu práce velkou výhodu.

Systémy SAP se používají v podnicích například na řízení nákupů, výroby či plánování.

Foto: VUT

Ředitel Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT Vladimír Mařík

Existují rovněž speciální portfolia SAP, například SAP Leonardo pro internet věcí. I k němu budou mít studenti a lektoři CIIRC přístup.

„Všichni studenti ČVUT se tady budou moci učit se SAP pracovat,” řekl Mařík. První studenty pracující se SAP vede Petr Kadera z ČVUT. Učí je využívat systém SAP HANA, který umožňuje rychlé zpracování dat a předvídání možných problémů.

Internet věcí znamená propojení vestavěných zařízení s internetem – díky tomu lze přes internet obsluhovat nástroje jako chytré budovy.

SAP University Alliances je globální vzdělávací program, do kterého je zapojeno přes 3200 škol a dalších institucí z více než 110 zemí. K programu se letos v Česku připojila i Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem, konkrétně její Fakulta sociálně ekonomická.

Systémy SAP vyvíjí stejnojmenná německá firma, která vznikla v roce 1972. Zkratka SAP pochází z německého Systeme, Anwendungen, Produkte, tedy Systémy, aplikace, produkty. SAP Česká republika funguje od roku 1992.

Průmysl 4.0

Označení změn na trhu práce vycházející z postupné digitalizace a automatizace výroby.

Počítá s internetem služeb a věcí i s digitální ekonomikou.

Pracovní místa, která mohou zastávat stroje, by měla být zrušena, což povede k tlaku na pracovní trh, který bude vyžadovat vyšší kvalifikaci.

ČVUT, nejstarší technická univerzita ve střední Evropě, si zároveň ve středu 25. října zvolila nového rektora. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám