Hlavní obsah

Dyslexii zřejmě vyvolává vada zraku

Právo, rm

Nečekanou a relativně dobře léčitelnou příčinu poruchy čtení, tzv. dyslexie, objevili podle své zprávy francouzští vědci. Vývojovou poruchu učení mají prý na svědomí nepatrné světelné receptory v lidském oku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Potíž je v tom, že lidé s dyslektickými obtížemi mají tyto buňky uspořádány v obou očích symetricky. Mozek je tím zmaten, protože dostává „zrcadlové informace“. Tím se mu zablokuje přístup k běžným vzdělávacím procesům, napsal tým vědců v magazínu Proceedings of the Royal Society.

Dosud se mělo za to, že dyslexii způsobuje špatná spolupráce mozkových hemisfér. U lidí nepostižených touto poruchou jsou receptory uspořádány asymetricky, a tak se signály z jednoho oka překrývají signály z druhého, čímž vzniká v mozku jednotný a celistvý obraz čteného textu.

Mozek si prý „neumí vybrat“

„Na základě pozorování jsme si jisti, že jsme narazili na jednu z možných příčin dyslexie,“ řekl spoluautor Guy Ropars z univerzity v západofrancouzském Rennes.

Výhodou objevu je, že lze tuto poruchu diagnostikovat jednoduchým vyšetřením očí. Experti rovněž navrhli léčbu. Zjistili, že mezi primárním a zrcadlovým zobrazením viděného v obou hemisférách mozku je časový posun jedné tisíciny sekundy. Tím vzniká šance s pomocí LED lampičky „vymazávat“ druhotný obraz, který dyslektiky uvádí ve zmatek.

Podobně jako jsou lidé leváky či praváky, mají i dominantní oko. To spojuje s mozkem více neuronových svazků než v případě slabšího oka. Mozek si pak z obrazů obou očí vybírá a vytváří nesymetrický obraz. Oko vytváří obraz pomocí světločivných buněk, tzv. tyčinek a čípků, které umožňují vidět modrou, zelenou a červenou barvu. Ropars a jeho kolega Albert le Floch však odhalili zásadní rozdíl mezi uspořádáním čípků v oku dyslektika a člověka bez poruchy učení.

Zatímco zdravý člověk nemá shluky modrých čípků v obou očích uspořádány stejnoměrně, například jeden je kruhový a druhý elipsovitý, u dyslektiků se jejich tvary navlas shodují. Dyslektik tak nemá žádné oko dominantní a mozek si z nabízených obrazů „neumí vybrat“. Lidé s touto poruchou pak dělají „zrcadlové chyby“, třeba běžně zaměňují písmena „b“ a „d“.

Pomůže se čtením zázračná lampička?

„Nedostatek asymetrického vidění považujeme za biologickou a anatomickou příčinu neschopnosti správně číst,“ napsali badatelé. Při pokusu o léčbu použili LED svítilnu, kterou blikali do oka čtoucího postiženého tak rychle, že světlo nebylo vůbec postřehnutelné. V dyslektikově mozku tím však „vymazali“ rušivý „druhý obraz“. Účastníci experimentu sami překřtili zařízení na „zázračnou lampičku“, protože se jim prý opravdu četlo lépe.

Ropars je ale opatrný a zdůrazňuje, že je třeba provést další testy, než se potvrdí, že tato metoda léčby opravdu funguje. Podle statistik Světové zdravotnické organizace (WHO) trpí dyslexií okolo 700 miliónů lidí, tedy asi desetina lidstva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám