Hlavní obsah

První slovenská kosmická sonda se po dvou týdnech na orbitě porouchala

– Bratislava
Právo, ivi

První slovenská družice s názvem skCUBE měla pořizovat fotografie Země z vesmíru, ale dva týdny po startu nedokáže zaktivovat některé přístroje. Hlavním úkolem družice je monitorování tzv. nadoblačných blesků a pořizování fotografií Země z vesmíru. Měla pracovat čtyři roky, už po dvou týdnech toho ale není schopna.

Slovenská minidružice skCube

Článek

„Na družici nebyly aktivovány doplňkové subsystémy, jako komunikace v pásmu 2,4 GHz, focení a přítomný fyzikální experiment. Plnila si pouze základní úkoly potřebné pro fungování družice,“ uvedl server Dsl.sk.

„Na řešení problémů v současnosti intenzivně pracujeme,” oznámil Jakub Kapuš ze Slovenské organizace pro vesmírné aktivity (SOSA) aniž by upřesnil, o jakou závadu se jedná. „Družice komunikuje a radioamatéři mohou zachytit její signál,“ dodal Kapuš.

Ničivá radiace z vesmíru

Údajně nefunguje komunikace mezi vysílačkou a palubním počítačem. Bez toho není možné spustit kameru ani měření. Představitel SOSA nicméně tvrdí, že projekt, který dostal státní dotaci 90 tisíc eur (2,4 miliónu korun), i tak plní účel. Příčinou poruchy by mohla být radiace z vesmíru.

„Jeho hlavním přínosem je popularizace a získávání cenných zkušeností. Máme množství dat o tom, jak se družice chovala po vynesení na oběžnou dráhu, které budeme analyzovat,“ tvrdí Kapuš.

Deklarovaná životnost čtyři roky

Slovenskou družici vynesla na oběžnou dráhu indická raketa 23. června. Její životnost se odhaduje až na čtyři roky. Pak by měla postupně klesat a shořet v atmosféře.

Kilogramová minidružice byla vyvinutá a vyrobená na Slovensku ve tvaru decimetrové krychle. Slovenskou družici měla původně vynést na oběžnou dráhu americká firma SpaceX, ale kvůli problémům s raketou Falcon 9 se start opakovaně odkládal. Slováci se proto rozhodli využít nabídky Indie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám