Hlavní obsah

V Brně vyvíjejí nové možnosti úpravy papíru a skla pomocí plazmatu šetrného k přírodě

Novinky,

Na mezinárodních projektech, které mají změnit výrobní úpravy povrchu papíru a skla, spolupracuje Regionální centrum pro nízkonákladové plazmové a nanotechnologické povrchové úpravy CEPLANT Masarykovy univerzity (MU) v Brně. Při úpravách papíru chtějí odborníci snížit spotřebu silikonového oleje zatěžujícího životní prostředí. K tomu má posloužit plazma, tedy ionizovaný plyn.

Foto: Masarykova univerzita

Výzkumník Dušan Kováčik z brněnské Masarykovy univerzity, který se na projektu podílí.

Článek

Centrum CEPLANT spolupracuje s francouzskou firmou Coating Plasma Industrie a nizozemskou společností Crown Van Gelder na zlepšení výroby speciálního papíru, který se používá jako podkladový například pro samolepky.

Užitečné ošetření papíru plazmovým výbojem

„Hledáme environmentálně přijatelný způsob výroby speciálních papírů, a to při jejich kontinuální produkci. Pro úpravy těchto papírů se používá silikonový olej, což životní prostředí velmi zatěžuje. Pokud ale před samotnou úpravou papír ošetříme výbojem plazmatu, výrazně snížíme spotřebu oleje," uvedl člen výzkumného týmu Dušan Kováčik z brněnské vysoké školy.

Foto: Masarykova univerzita

Plazmový zdroj pro opracování ploch

Jmenované centrum vyvíjí vhodné plazmové zdroje, které umějí ošetřit velkou plochu papíru pohybujícího se ve výrobní lince, a jejich napájecí zdroje.

Francouzští výzkumníci mají poté na starosti následný proces povrchové úpravy papíru tak, aby měl požadované vlastnosti.

Ekologická příprava skla

Další mezinárodní projekt zahrnuje spolupráci s českou a německou firmou a soukromým výzkumným institutem v Německu. Zaměřuje se na ekonomicky i ekologicky výhodnější přípravu velkoplošného skla pro další úpravy či barvení.

„Sklo se musí před nanášením antireflexní vrstvy vyčistit, což se dělá chemickou cestou. Ukazuje se však, že je na to vhodné i plazma, které nezatěžuje životní prostředí,“ řekl Kováčik. Výsledkem má být technologie, která se nainstaluje přímo u výrobce.

Foto: Masarykova univerzita

Část výrobní linky, na níž se testuje opracování plazmou v laboratoři.

Centrum působí na Přírodovědecké fakultě MU, věnuje se výzkumu a vývoji plazmatu generovaného za atmosférického tlaku pro průmyslově čisté technologie. Soustředí se zejména na možnosti vytváření tenké vrstvy plazmatu, která umožňuje ošetřit povrch materiálu beze změny jeho objemu. Dosáhne se tak různorodých vlastností od možnosti odpuzovat vodu přes vyšší přilnavost nátěrů až po nanášení tenkých aktivních vrstev.

Dané pracoviště se dlouhodobě věnuje aplikovanému výzkumu, za sedm let své existence má za sebou několik užitných vzorů a patentů. Nově se stalo součástí evropské sítě takzvaných Key Enabling Technologies (KET), tedy technologických center, která spolupracují s průmyslem na inovacích za využití nejmodernějších technologií.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám