Hlavní obsah

Vztah vlády k vysokému školství je nejhorší od roku 1989, řekl rektor Masarykovy univerzity

Praha

Rektorům českých vysokých škol dochází trpělivost, požadují pro své instituce více peněz. V dopise proto vyzvali premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), aby zajistil dodržení slibů o navýšení financování VŠ. Podle místopředsedy České konference rektorů (ČKR) a rektora Masarykovy univerzity v Brně Mikuláše Beka je navíc vztah současné vlády k vysokému školství nejhorší od roku 1989.

Foto: Milan Malíček, Právo

Rektor brněnské Masarykovy univerzity Mikuláš Bek

Článek

„Komora veřejných vysokých škol se v případě nezměněného stavu setká počátkem září, aby jednala o důsledcích, které by mělo zafixování tohoto stavu, a o krocích, které by mohly vést k tomu, abychom naléhavěji apelovali na politickou reprezentaci ke změně postoje k vysokým školám,” uvedl Bek.

Rektoři jsou podle něj rozhořčeni, že je v návrhu rozpočtu, který předložilo ministerstvo financí, úroveň financování z doby po ekonomické krizi před pěti lety.

Rezervy nejsou peníze, které by byly volně k použití tak, jak by je jednotlivé vysoké školy potřebovaly pro svůj rozvoj.
Karel Melzoch, rektor VŠCHT

Vláda sice v dubnu schválila opakované zvýšení rozpočtu školství, který počítal s nárůstem peněz pro vysoké školy z nynějších 21 miliard na zhruba 27 miliard, aktuální návrh resortu financí ovšem kalkuluje jen zhruba se sto milióny korun.

„Toto byla nejhorší vláda, pokud jde o vztah k vysokým školám, za celou popřevratovou éru, protože nedokázala během svého funkčního období v době ekonomického růstu přidat nic do rozpočtu vysokých škol,” kritizoval Bek.

Poslední mírná mírová výzva

Dopis premiérovi je podle Beka poslední „mírnou mírovou” výzvou k řešení. „Opravdu jsme vyčerpali z našeho pohledu všechny možnosti ke kultivovanému jednání. Rektoři nejsou příznivci žádných radikálních kroků, ale my čtyři roky slyšíme sliby, které nejsou splněny,” dodal rektor brněnské univerzity.

Ministr financí Ivan Pilný (ANO) již ve čtvrtek 8. června řekl, že vysoké školy mají obrovské rezervy, které lijí do betonu, protože stavějí nové budovy. Podle rektora Vysoké školy chemicko-technologické v Praze Karla Melzocha, který má v ČKR na starosti ekonomickou oblast, ale rezervy neřeší problém financování škol.

Foto: Novinky

Ivan Pilný

„Nejsou to peníze, které by byly zcela volně k použití tak, jak by je jednotlivé vysoké školy potřebovaly pro svůj rozvoj. Nám zoufale chybí peníze institucionální,” uvedl Melzoch.

Rezervy školy musejí mít, aby mohly sestavit vyrovnaný rozpočet za situace, kdy nemají žádný výhled financování dopředu, doplnil dále. Rektoři o tom chtějí jednat s ministrem před předložením další verze rozpočtu.

Bek zdůraznil, že rezervy slouží primárně jako zdroj spolufinancování investic. „Pokud vím, tak vysoké školy neplánují žádné extenzivní investice do nových budov, zato poměrně rozsáhlé rekonstrukce toho fondu, který teď máme a je často ve velmi špatném stavu,” uzavřel.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám