Vizuální podoba protihlukové stěny vzešla z výtvarné soutěže pořádané na trenčínské Základní škole Na dolinách. Práce žáků pátých, šestých a sedmých tříd vyhodnotila porota složená ze zástupců školy, města a stavební společnosti. Komise se shodla na dvou vítězkách a rozhodla, že konečná podoba stěny bude kombinací obou návrhů.

Stavbu žákyně pokřtily i s primátorem Trenčína Richardem Rybníčkem a ředitelkou své ZŠ Na dolinách Annou Plachkou.

Nekonečně mnoho kombinací

„Snažíme se do veřejného prostoru přinést hravost, jsme tedy rádi, že můžeme spolupracovat s těmi nejlepšími odborníky v této oblasti – dětmi,“ uvedl Petr Vavrouška, obchodní ředitel dodavatele staveb pro dopravní infrastrukturu, společnosti mmcité+.

„Je opravdu výjimečné dát dětem takovou důvěru a prostor pro realizaci jejich nápadů. Jsem ráda, že šanci pozitivně ovlivnit své okolí dostali právě žáci naší školy,“ dodala k tomu ředitelka Plachká.

Nádraží Trenčín-Zlatovce

Nádraží Trenčín-Zlatovce

Tvorbu originálního designu umožňuje druh nové generace protihlukových stěn nazvaný noba digi. Lehká kovová konstrukce je pokryta panely zvukové izolace z recyklované pryže, které se dají nabarvit a kombinovat takřka nekonečně mnoha způsoby.

V ČR první takto navržená stěna stojí v Bílovicích u Uherského Hradiště. Její design navrhly opět děti – ze Základní školy Bílovice.