Hlavní obsah

Blíží se závěrečné zkoušky učňů, někde je budou psát na počítači

Novinky,

Ve čtvrtek 1. června začnou závěrečné zkoušky v učňovských oborech. K získání výučního listu musí absolvent úspěšně složit jejich písemnou, ústní a praktickou část. Vše se už třetí rok provádí dle jednotného zadání, na všech školách tedy mají srovnatelnou úroveň. Ve 39 oborech mohou žáci psát písemku na počítači. Zkoušky proběhnou na 500 školách, skládat je bude téměř 30 tisíc žáků.

Foto: archív NÚV

Ilustrační foto

Článek

Po sjednocení závěrečných zkoušek v roce 2014/2015 se začala chystat jejich modernizace. Nově se zavedla elektronická písemná zkouška (e-zkouška), kterou bylo možné skládat nejprve v 15 oborech, letos jejich počet vzrostl na 39 z celkových 120. Během dalších dvou let má být elektronická písemka připravena pro všechny obory.

Školy se k e-zkoušce přidávají dobrovolně

„Díky e-zkoušce se zjednoduší průběh i hodnocení závěrečné zkoušky. Navíc písemky na počítači jsou pro žáky mnohem zajímavější než ty na papíře,“ uvedla Dana Kočková z Národního ústavu pro vzdělávání (NÚV). Školy se k elektronickým zkouškám přidávají dobrovolně.

Pro skládání zkoušek v elektronické formě byla vyvinuta speciální softwarová aplikace, jednotná zadání se postupně transformují do banky úloh.

„Z této banky počítač vygeneruje zadání pro každého žáka zvlášť, takže se úlohy nemohou dopředu vyzradit,“ zdůraznila Kočková.

Nová pravidla pro handicapované žáky

Novinky jsou letos i v přípravě závěrečných zkoušek pro žáky s handicapem. Loňská novela školského zákona ukládá školám povinnost starat se více o to, aby podmínky pro skládání zkoušek nebyly pro tyto žáky diskriminační. Průběh jednotných zkoušek je tak třeba uzpůsobit podle jejich individuálních potřeb.

NÚV připravil pravidla, podle nichž je možné těmto žákům například prodloužit čas zkoušky, zvětšit písmo či zjednodušit instrukce. Má to vyrovnat jejich šance na úspěšné složení zkoušek, tím pádem i na jejich pracovní uplatnění.

Obory, ve kterých je letos možné skládat e-zkoušku:
KarosářAutolakýrník
StrojníkStrojník silničních strojů
Mechanik opravář motorových vozidelAutoelektrikář
Výrobce a dekoratér keramikyVýrobce bižuterie a dekorativních předmětů
PekařCukrář
Řezník-uzenářKnihař
InstalatérZedník
Manipulant poštovního provozu a přepravyŽelezničář
Malíř a lakýrníkZemědělec-farmář
Jezdec a chovatel koníOšetřovatel
ProdavačAranžér
Operátor skladováníKadeřník
Rekondiční a sportovní masérZlatník a klenotník
Keramická výrobaPotravinářské práce
Knihařské práceMalířské a natěračské práce
Zednické práceZemědělské práce
Zahradnická výrobaOpravářské práce
Lesnické práceStravovací a ubytovací služby
Práce ve stravováníProvozní služby
Pečovatelské služby

Reklama

Související články

Počet žáků v průmyslových oborech neklesá

Průmyslové obory zůstávají v ČR stále oblíbené, podíl žáků v nich je v posledních letech stabilní. Jejich absolventi se rovněž často uplatňují přímo ve svém...

Roste zájem o technické obory a rekvalifikaci

Zájem o technické obory se v posledních letech zvyšuje. Z údajů Národního ústavu pro vzdělávání (NÚV) vyplývá, že přibývá žáků technicky zaměřených oborů jak...

Výběr článků

Načítám