Hlavní obsah

NASA vyvíjí skleník pro mise na Měsíc a Mars

Novinky,

Americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) doufá, že astronauti budou moci v rámci budoucích misí na Měsíc či Mars pěstovat vlastní zeleninu. A to i díky skleníkovým projektům, na jejichž realizaci vesmírná agentura spolupracuje s Arizonskou univerzitou.

NASA vyvíjí skleník pro mise na Měsíc a MarsVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Prototyp lunárního skleníku, který vědci aktuálně testují, má válcovitý tvar, na délku měří 5,5 metru a jeho průměr je zhruba 2,5 metru.

Jeho zahrada využívá hydroponní systém, ve kterém voda obohacená živinami nepřetržitě proudí skrz kořeny rostlin. Hydroponie je právě pěstování rostlin bez půdy v živném roztoku.

Kyslík pro astronauty

Oxid uhličitý vydechovaný astronauty budou moci rostliny ve skleníku vstřebávat – a díky fotosyntéze pak naopak pro ně produkovat kyslík. Tato výměna podle oficiálních stránek NASA tvoří bioregenerativní systém podpory života.

„Celý systém měsíčního skleníku v malém měřítku představuje biologické systémy, které se běžně nacházejí na Zemi,“ uzavřel podle agentury Reuters odborník z Arizonské univerzity Gene Giacomelli.

Podobných projektů je více. S NASA spolupracují například i peruánští vědci, kteří úspěšně pěstují brambory v podmínkách jako na rudé planetě. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Čína chce vyslat sondu pro měsíční vzorky

Čína potvrdila záměr vypustit letos vesmírnou sondu, která by měla přinést vzorky z Měsíce. Podle agentury Reuters to oznámila čínská média, která plán...

Výběr článků

Načítám