Hlavní obsah

V Beskydech proběhne Jarní astronomický den

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Beskydská oblast tmavé oblohy (BOTO) pořádá v neděli 30. dubna program pro veřejnost. Česko-slovenský park tmavé oblohy, nacházející se v Moravskoslezských Beskydech se středem u obce Staré Hamry, zve na tradiční Jarní astronomický den, který se koná na rozsáhlém beskydském horském hřebeni jménem Gruň. Informoval o tom mluvčí České astronomické společnosti Pavel Suchan.

Foto: Jan Kondziolka, BOTO

Loňské pozorování noční oblohy v rámci Jarního astronomického dne v Beskydech

Článek

Již pátý ročník programu přes den nabídne pozorování Slunce a přednášky, v noci pozorování noční oblohy. Novinkou bude možnost zúčastnit se workshopu na téma časosběrné fotografie.

Vstup bude zdarma, k doporučené výbavě patří fotoaparát, stativ a notebook.

Foto: Jan Kondziolka, BOTO

Loňské pozorování oblohy v rámci Jarního astronomického dne v Beskydech

Beskydská oblast, založená roku 2013 jako druhý mezinárodní park tmavé oblohy na světě, nedělní akci spolupořádá s CHKO Beskydy, Českou astronomickou společností a Lesy České republiky.

Problematika světelného znečištění

BOTO zejména upozorňuje na skutečnost, že tma začíná být v Evropě „ohroženým druhem“. Úkolem podobných parků, nacházejících se povětšinou v USA a Kanadě, je snaha informovat širokou veřejnost o problematice světelného znečištění a pomáhat s ochranou přírody.

Území bez škodlivých světelných zdrojů jsou výjimečná, jedno z nich je ale například v Brdech. [celá zpráva]

Astronomové řešili světelné znečištění již v lednu s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem (ANO). [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám