Hlavní obsah

Stavařská soutěž není o boření

Právo, Šárka Mrázová

Vyrobit vlastní model stavební konstrukce, podrobit ho náročné zatěžkávací zkoušce a zkoušet, kolik vydrží. To se nejlépe povedlo studentům Heleně Cuřínové z Fakulty architektury ČVUT a Janu Mládkovi z Fakulty stavební ČVUT v Praze, kteří vyhráli čtvrteční soutěž Hala roku Akademik 2017. Pro studenty vysokých škol se stavebním zaměřením v ČR i zahraničí ji uspořádala zmíněná Fakulta stavební.

Foto: ČVUT

Vítězný tým studentů ČVUT

Článek

Studenti měli za úkol vytvořit podle vlastních představ model stavební konstrukce haly nebo například mostu. Použít mohli přitom jen dřevo, papír, lepicí pásku, lepidlo nebo přírodní provázky. Musel překlenout prostor o délce 1200 mm a výšce 200 mm a vážit maximálně 300 gramů.

Cílem bylo podrobit ho zatěžovací zkoušce. Vítězný model vydržel unést zatížení 42,454 kilogramu, přičemž vážil pouze 139 gramů. Studenti ho lepili osm hodin.

„Model musel snést rovnoměrné zatížení ocelovými destičkami, a pak zatížení vprostředku. Soutěžilo se v tom, komu se podaří udělat model, který má nejlepší poměr mezi vlastní váhou a tím celkovým zatížení, při kterém se zřítí,“ popsal Právu docent Vladimír Žďára, který na akci dohlížel.

Foto: ČVUT

Lehký model musel unést co největší zátěž.

Studenti se podle něj naučí získat cit pro konstrukci, protože na fyzických modelech vidí spoustu chyb, které se mohou vyskytnout v praxi. „Ale tady to na nikoho nespadne,“ poznamenal.

Soutěž vznikla v 90. letech jako doplněk výuky. Často se do ní hlásí ti studenti, kteří mají za sebou podobnou středoškolskou soutěž. Letos na Halu roku přijeli zástupci z pěti fakult i tým z Technické univerzity Košice, celkem 96 studentů.

Foto: ČVUT

Soutěž Hala roku Akademik 2017

„Soutěže se hlavně účastní ti studenti, kteří mají zájem o studium, mají talent a nadání. To je vidět i na modelech. Hodně často se tu potkávají i se svými budoucími zaměstnavateli. Řada lidí se pak chytí a dělá krásné věci,“ dodal Žďára.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám