Hlavní obsah

Batolata, která si často hrají s dotykovými displeji, pak méně spí

Novinky, luk

Patří malým dětem do ruky chytré telefony a tablety, nebo nepatří? Tato debata v rodičovských kruzích vře už několik let. Teď do ní přispěli i vědci, kteří říkají: děti, které mají k těmto přístrojům přístup, se méně vyspí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Smartphony a tablety se v posledních letech zabydlely ve většině rodin. Používají je všechny generace, a to včetně těch nejmenších. Zatím ale nikdo přesně neví, jaké dopady bude mít používání moderních technologií na vývoj malých dětí.

Vědci z Londýnské univerzity provedli průzkum mezi 715 rodiči dětí do tří let. Zajímalo je, jak často si děti hrají s telefonem nebo tabletem, a jak spí. Zjistili, že 75 % batolat používalo dotykový displej denně. Ve věkové skupině 6-11 měsíců šlo o 51 %, ale mezi staršími batolaty ve věku 25-36 měsíců už denně trávilo nějaký čas nad displejem celých 92 % dětí.

Z dalších rozhovorů vyplynulo, že děti, kterým rodiče přístroje půjčovali, spaly méně přes noc a víc přes den. Přesněji se dá říct, že za každou hodinu, kterou strávily nad displejem, spaly o 15 minut méně než jejich technologiemi nepolíbení vrstevníci. Oproti nim ale byly napřed ve vývoji jemné motoriky.

Na každé minutě spánku záleží

Tim Smith, jeden z výzkumníků, řekl pro web BBC News: „Čtvrthodina se může zdát jako malá ztráta, když spíte denně 10 až 12 hodin, ale spánek má pro malé děti obrovský význam. Jejich mozky jsou ve vývinu a záleží na každé minutě.“

Studie zatím není dokončená a bude nutné v ní ještě pokračovat, ale podle Smithe „naznačuje, že by používání dotykových displejů mohlo u malých dětí být spojené s problémy se spánkem.“

Výzkum také ukázal, že děti, které používají dotykové displeje aktivně – tedy klikají, listují a posouvají namísto pouhého sledování – vykazují rychlejší motorický vývoj.

Rodičovská kontrola je důležitá

Měly by si tedy děti hrát s dotykovými displeji? „To je teď velmi choulostivá otázka. Věda je v tomto ohledu opravdu velmi pozadu za technologiemi a za realitou, v jaké žijeme. Na toto téma ještě chybí důkladnější a přesnější výzkumy, takže je rozhodně předčasné nabízet jakékoliv proklamace,“ vysvětluje Smith.

Nejlepší by podle něj asi bylo aplikovat na chytré telefony a tablety stejná pravidla, jaká rodiče dlouhodobě uplatňují na sledování televize. Tedy, stanovit, kolik času maximálně u ní dítě stráví, zajistit, aby mělo dostatek fyzické aktivity, dohlédnout na to, aby obsah byl přiměřený věku, a vypnout přístroj nejméně hodinu před spaním.

Anna Joyceová, odbornice na vývoj kognitivních funkcí z Univerzity v Coventry, komentovala výsledky výzkumu: „Jde o první studii, která zkoumá spojení mezi spánkem a používáním dotykových displejů v raném dětství. Je samozřejmě nejvyšší čas začít se těmto tématům seriózně věnovat. Podle toho, co už víme z dřívějška, a podle výsledků tohoto výzkumu by nejspíš bylo vhodné, aby rodiče dětem omezovali používání dotykových displejů a dalších přístrojů vydávajících takzvané modré světlo několik hodin před spaním. Dokud ale nebudeme přesně vědět, jakým způsobem ovlivňují displeje spánek, tak by bylo předčasné je zakazovat úplně.“

Kevin McConway z Open University podotkl: „Kdybych byl rodičem malého dítěte, asi bych se z výsledků studie nehroutil. Většina dětí z naší studie používala přístroje s dotykovými displeji zhruba půlhodinu denně, takže přišly asi o šest minut spánku.“

Zdá se tedy, že jako obvykle platí oblíbené rčení – všeho s mírou.

Reklama

Výběr článků

Načítám