Hlavní obsah

Olomoučtí vědci vyvinuli jedinečnou laboratorní pomůcku

Novinky,

Laboratorní pomůcku, která dosud neměla na trhu obdoby, se podařilo vyvinout vědeckému týmu pod vedením Karla Koberny z Ústavu molekulární a translační medicíny Lékařské fakulty Univerzity Palackého (UP) v Olomouci. Speciální separátor UniTrap lze využít pro magnetickou separaci, výzkum magnetických částic nebo laboratorní diagnostiku.

Foto: archiv VTP UP

Karel Koberna pracující se separátorem

Článek

„Klíčovou výhodou magnetického separátoru je především jeho snadné použití, rychlá a vysoce účinná separace a kompatibilita se standardními zkumavkami a multikanálovými pipetami. Pod záštitou UP tak prodáváme jedinečnou laboratorní pomůcku, kterou umíme navrhnout i na míru dle potřeb zákazníka,“ řekl Petr Kubečka, vedoucí oddělení transferu technologií Vědeckotechnického parku Univerzity Palackého (VTP UP).

Vylepšení prototypu

V roce 2014 se tým Karla Koberny přihlásil s nápadem na vytvoření zařízení pro separaci magnetických částic do projektů VTP UP.

„Zařízení odpovídající našim požadavkům nebylo v té době na trhu, proto jsme se rozhodli sestrojit náš vlastní separátor. V době podání projektu jsme již měli vyrobený prototyp, který měl však spoustu chyb. Potřebovali jsme ho vylepšit, dopracovat do ideální podoby a nabídnout ho dalším uživatelům,“ popsal začátky vývoje Koberna.

Vědci vyvinuli nový prototyp, který je snadno vyrobitelný v 3D tiskovém centru VTP UP a jehož obsluha je absolutně intuitivní.

Odborníci zakoupili software umožňující 3D modelování a začali pracovat na vylepšování prototypu, který byl na stole během prvního půl roku. V průběhu roku 2016 získal český patent a zažádali i o mezinárodní patentovou ochranu.

Projekt, který se původně plánoval na rok a půl s rozpočtem téměř 500 tisíc korun, byl úspěšně ukončen již po devíti měsících na konci roku 2015, výdaje čítaly jen zhruba 335 tisíc.

Výroba v 3D centru

Vývoj magnetického separátoru na základě dalších zkoušek a připomínek uživatelů pokračoval s výraznou podporou VTP UP i v roce 2016. Důvodem byl především fakt, že navržený separátor byl nákladný na výrobu.

Foto: archiv VTP UP

Magnetický separátor

Vědci proto vyvinuli nový prototyp, který je snadno vyrobitelný v 3D tiskovém centru VTP UP a jehož obsluha je navíc absolutně intuitivní. Toto řešení je rovněž založeno na patentované poloze magnetů v zařízení.

Ve spolupráci s průmyslovou designérkou pak tým Karla Koberny vytvořil modulární systém, který je univerzálně použitelný pro různě velké zkumavky, jak připomíná zpráva UP.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám