Hlavní obsah

Organizace Člověk v tísni uspořádala debatu pro středoškoláky

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Panelová debata mladých lidí, kteří se aktivně angažují ve veřejném prostoru a politice, se konala ve středu 1. února. Účastnili se jí například reportér a filmař Janek Rubeš, který byl časopisem Forbes v roce 2016 zařazen mezi 30 nejtalentovanějších lidí do 30 let, mladý aktivista Jakub Čech či politik Dominik Feri. Organizátorem akce byla společnost Člověk v tísni.

Foto: Jan Slavík

Debata „Mladí a aktivní”

Článek

Cílem organizátorů je motivovat mladé lidi k občanskému angažování a ukázat jim, že měnit věci kolem sebe můžou i ve svém věku.

Přirozeně aktivní jen zlomek populace

„Potkáváme mnoho občansky aktivních mladých lidí, kteří mají nápady a dovedou je uvádět v život. Věříme, že svými zkušenostmi mohou inspirovat další. Podle sociologických studií je totiž přirozeně aktivní jen 10 procent populace. Pak je tu ale polovina až dvě třetiny lidí, kteří se dají k aktivitě strhnout,“ říká Karel Strachota, ředitel vzdělávacího programu Jeden svět na školách společnosti Člověk v tísni.

V publiku zasedlo na 170 převážně mimopražských středoškoláků. Měli možnost se dozvědět o zkušenostech svých vrstevníků, kteří se navzdory nízkému věku už výrazně občansky angažují.

Učitelé mají vzbudit zájem

Se studenty diskutovali jak účastníci soutěže Hledá se LEADr., která hledá budoucí lídry občanské společnosti a motivuje mladé lidi ke vstupu do komunální politiky, tak i zástupci České středoškolské unie.

„Neřekl bych, že se mladí lidé o dění kolem sebe nezajímají, ale je potřeba, aby dostali impuls. Důležití jsou učitelé, kteří v mladých dokážou zájem vzbudit,“ míní aktivista Jakub Čech, držitel zvláštní ceny poroty Gratias Tibi 2016, kterou Člověk v tísni uděluje aktivním mladým lidem.

Kritika je neodradí

Studenty mimo jiné zajímalo skloubení „občansky angažovaných“ aktivit a soukromého života, a zda se tím lze uživit. Janek Rubeš odvětil, že ho zaměstnavatel v těchto aktivitách podporuje, ostatně na svých projektech má založený pořad na Stream.cz.

Problém v tom nevidí ani Pavla Hudcová ze společnosti O2. Kritika a nesouhlas, třeba i v diskuzích na sociálních sítích, je pro ně navíc motivující.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám