Hlavní obsah

Vše o dronech. To je nový program pro studenty Západočeské univerzity

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Unikátní certifikovaný program zaměřený na návrhy, konstrukci i provozování dronů spustí od nového akademického roku plzeňská Západočeská univerzita. Akademici budou spolupracovat s městem, které uvedený krok iniciovalo. Mezi lektory tak budou i specialisté z magistrátní Správy informačních technologií (SIT).

Foto: Ivan Blažek, Právo

Plzeňské centrum pro drony vyrůstá v bývalém depu dopravních podniků.

Článek

„Je to první program tohoto typu v České republice, nikde jinde ho studovat nelze,“ uvedl plzeňský primátor Martin Zrzavecký (ČSSD).

„Jsem přesvědčený, že program zvýší prestiž technických fakult Západočeské univerzity a ještě rozšíří možnosti technického vzdělávání, které se snažíme v našem městě maximálně podporovat,“ dodal.

Šance pro techniky

Podle rektora Miroslava Holečka je program nazvaný Technologie pro bezpilotní létání určen primárně pro tři fakulty – aplikovaných věd, strojní a elektrotechnickou.

„Studenti se seznámí nejen se stavbou a provozem dronů, ale i s legislativou v oblasti bezpilotního létání,“ podotkl rektor.

„Po absolvování programu obdrží jako přílohu k diplomu certifikát – ten zvýší jejich cenu na trhu práce u specializovaných firem. Absolventi budou schopni samostatně vést projekty v oblasti stavby nebo využití bezpilotních leteckých prostředků,“ doplnil Holeček.

Program, který bude nadstavbou vlastního studia, je rozplánovaný na čtyři semestry. „Studenti si budou moci příslušné předměty začít zapisovat v září,“ řekla Právu Kamila Kolářová, mluvčí ZČU. „Zatím není stanoveno, kolik se jich bude moci přihlásit. Je to novinka, očekává se spíše pozvolný rozjezd,“ poznamenala.

Zázemí v depu

Plzeňská radnice, která má jako jediná v Česku povolení na provádění leteckých prací, sází na podporů dronů a souvisejících technologií dlouhodobě.

„V současné době dokončujeme rekonstrukci hal v bývalém depu dopravních podniků, kde bude zázemí pro Centrum Dronet,“ připomněl Luděk Šantora, ředitel SIT.

Komplex bude sloužit nejen jako zázemí pro studenty, měly by zde získat azyl také firmy z daného oboru, a to jak zavedené, tak i začínající.

Reklama

Související témata:

Související články

Čeští vědci pošlou nad Antarktidu dron

Čeští vědci pracují v Antarktidě bezmála na třiceti výzkumných projektech, které by mimo jiné měly odpovědět na některé otázky spojené s globálním oteplováním....

Polský vědec sestrojil umělou včelu

Létající elektronickou včelu s názvem B-dron zkonstruoval Rafal Dalewski z Varšavské polytechniky. Med sice strojek produkovat nedokáže, ale létá a dokáže...

Výběr článků

Načítám