Hlavní obsah

Ve třídách mateřských škol má být méně dětí

Novinky,

Mateřské školy by měly mít od roku 2018 ve svých třídách maximálně 20 dětí, uvedla ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) na čtvrteční tiskové konferenci. Díky programu resortu, i s ohledem na povinný rok předškolního vzdělávání, se v letech 2017 a 2018 uskuteční projekty s dotací téměř 300 miliónů Kč. Kapacita školek se tak má zvýšit o devět tříd pro 249 dětí, u základních škol vzroste počet o 31 učeben pro 628 žáků. Ne vždy se však daří kvalifikovanou učitelku MŠ najít.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ministryně školství Kateřina Valachová na čtvrteční tiskové konferenci

Článek

V plné třídě mateřské školy může být nyní 24 dětí, v případě výjimky až 28. Nejmenší počet dětí je 17. Ministryně by chtěla počet dětí snížit na 20. Není pro radikální snižování počtu žáků. Na 80 procentech území to podle ní kapacity mateřských škol umožňují.

Předsedkyně sekce mateřských škol školských odborů Eva Soukalová, která je zároveň zástupkyní ředitelky MŠ, plánované snižování počtu dětí uvítala.

Nemůže vše ležet jen na bedrech učitelů.
Kateřina Valachová, ministryně školství

Část týdne dvě učitelky

Ministryně rovněž připomněla, že úpravou Rámcového vzdělávacího programu pro předškolní vzdělávání bude od letošního 1. září platit, že alespoň 2,5 hodiny denně musí být s dětmi v dané třídě školky dvě učitelky na plný úvazek. Půjde o doplnění úvazků péče o děti, 20 dětí ve třídě totiž pak znamená 10 dětí na učitelku.

„Toto překrývání již budou muset kraje a obce zajistit, v současné době k tomu nepřistupují jednotně,“ doplnila Valachová pro Novinky.

Posílení personálních kapacit

Valachová si také přeje posílit personální kapacity v mateřských školách. V souvislosti s možností vzdělávat i dvouleté děti, které budou mít na místo nárok od roku 2020, se budou více využívat dotace na chůvy. [celá zpráva]

To mohou být podle ministryně například zdravotní sestry či sociální pracovnice. Za jeden rok se má zaplatit 700 polovičních úvazků chův.

Máme problém najít kvalifikované učitelky MŠ.
Eva Soukalová, předsedkyně sekce mateřských škol školských odborů

Pokud je v dané třídě i jen jedno dvouleté dítě, vyžaduje to vyšší nároky na jeho ochranu. Důležité jsou podle ministryně prevence bezpečnosti. I hasiči mohou dětem a vyučujícím vysvětlit správný postup ohledně požární ochrany.

„Nemůže vše ležet na bedrech učitelů,“ dodala k tomu Valachová na setkání s novináři. V této souvislosti připomněla i zrušení vyučovací povinnosti ředitelů školek.

Soukalová s tím souhlasí, role učitelek MŠ se podle ní změnila, přibyly jim nové povinnosti. „Máme však problém najít kvalifikované učitelky MŠ,“ přiznala.

Nedostatek míst hlavně v okolí Prahy

Co se týká zmiňovaných projektů za 300 miliónů, nejvyšší dotace získaly projekty novostavby školky v pražských Hostavicích a základní školy ve středočeských Radonicích.

V obou případech jde o 30 miliónů korun, přičemž celkové náklady lehce převyšují 45 miliónů. Nejvíce podpořených projektů bylo ze středních Čech, okrajových částí Prahy, z jižních Čech a Vysočiny.

Školky loni navštěvovalo přes 360 tisíc dětí, z toho více než 40 tisíc dvouletých.

Od zahájení programu, jehož celkový dotační objem je 1,5 miliardy korun, se dosud zajistilo financování 83 investičních akcí. Díky nim již vzniklo nebo vznikne 60 nových tříd v mateřských školách s kapacitou 1424 dětí a 119 učeben základních škol pro 2914 žáků.

Současně probíhá dotační program pro nejpostiženější oblasti v okolí Prahy v objemu 1,6 miliardy, díky kterému má vzniknout 115 kmenových učeben a 3400 míst pro žáky.

Mateřské školy ve školním roce 2015/2016 navštěvovalo přes 360 tisíc dětí, z toho bylo podle Valachové více než 40 tisíc dvouletých.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám