Hlavní obsah

Ředitelé ZŠ mohou na zápis do školy zvolit jakýkoli dubnový den

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Základní školy se při zápisu do prvních tříd mohou řídit novým doporučením ministerstva školství z konce loňského roku. Doporučení mimo jiné reaguje na změny školského zákona. Termín zápisů, které se do roku 2016 konaly od 15. ledna do 15. února, se nyní posunul na duben. Ředitelé navíc mohou zvolit jakýkoli den v tomto měsíci. Zápis rozhodně nemá připomínat přijímací zkoušku. Pokud sami rodiče nepožádají o odklad docházky, musí být dítě přijato.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zápis do první třídy. Archivní foto

Článek

Ministerstvo školství předchozí doporučení, jak mají vypadat zápisy na základních školách, vytvořilo v roce 2014. Reagovalo tehdy na stížnosti, že se praxe na různých školách velmi liší. Někde zápis připomínal přijímací zkoušku a na děti byly kladeny nepřiměřené požadavky.

Škola má mít možnost připravit se na to, jakou bude dítě při vzdělávání potřebovat podporu. Nesmí to ale ovlivnit jeho přijetí

Případná diagnostika jen v poradnách

Nové doporučení zachovává požadavek, aby učitel s dítětem při zápisu hovořil maximálně dvacet minut. Zápis je pro posouzení školní zralosti orientační, případná diagnostika se musí odehrávat ve školských poradnách.

Ministerstvo doporučilo rodičům, aby školu informovali o případném zdravotním nebo jiném znevýhodnění svého potomka. Škola by se tak mohla připravit na to, jakou bude toto dítě při vzdělávání potřebovat podporu. Nesmí to ale ovlivnit přijetí dítěte.

Přítomnost dítěte u zápisu je vhodná

Letos se zápis týká dětí narozených od 1. září 2010 do 31. srpna 2011 a dětí, které měly loni odklad školní docházky. K povinnému základnímu vzdělávání je musejí přihlásit rodiče. Ze zákona není nezbytné, aby se k zápisu dostavili s dítětem.

Pokud rodiče o odklad nepožádají, škola musí přijmout jakékoli dítě bez ohledu na jeho schopnosti a dovednosti
MŠMT

Jeho účast se ale doporučuje a více než čtyři pětiny škol ji loni požadovaly. Zjistila to Česká školní inspekce, která navštívila 343 z více než čtyř tisíc ZŠ v ČR.

O odklad žádají rodiče

Škola by měla při zápisu obecně informovat všechny rodiče o možnosti odkladu školní docházky. O pozdější nástup do školy kvůli nedostatečné zralosti žádají rodiče, kteří musejí doložit doporučení školské poradny a lékaře nebo psychologa.

Pokud rodiče o odklad nepožádají, škola musí přijmout jakékoli dítě bez ohledu na jeho schopnosti a dovednosti, uvedlo ministerstvo.

Kapacita spádové školy by měla stačit

Přijímají se přednostně děti, pro které je škola spádová. Situaci, kdy kapacita školy nestačí ani pro všechny spádové děti, považuje ministerstvo za nežádoucí. Vidí v tom selhání obce.

„Úkolem obce je také v souladu s demografickým vývojem a rozvojem území rozvíjet vzdělávací infrastrukturu,” uvedl úřad. Další zájemce mohou školy seřadit podle předem vypsaných kritérií. Nejčastěji zohledňují vzdělávání staršího sourozence v téže škole, zjistila inspekce.

Inspektoři ocenili, že většina zápisů loni probíhala vhodným způsobem. Drtivá většina škol se řídila doporučením ministerstva. [celá zpráva]

V roce 2016 k zápisu přišlo 152 335 dětí, z toho bylo 25 607 po odkladu. Dvě třetiny dětí s odkladem byli chlapci. Počet zapisovaných dětí od roku 2010 neustále roste, loni se meziročně zvýšil asi o dva tisíce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám