Hlavní obsah

Dinosauři se z vajíček líhli po třech až šesti měsících, tvrdí vědci

– Washington

Mláďata dinosaurů se z vajíček klubala po třech až šesti měsících. Dosud se přitom vědci domnívali, že to bylo značně dříve. Podle nového objevu, zveřejněného v odborném časopise americké akademie věd (PNAS) Proceedings, se tak doba líhnutí dinosaurů blíží spíše plazům než ptákům. Zatímco opeřenci se z vajíčka proklovou často už po deseti dnech, u krokodýlů je to až po třech měsících, připomíná agentura DPA.

Foto: Profimedia.cz

Zkamenělina lebky hypacrosaura. Embryo tohoto velkého ještěra se ve vajíčku vyvíjelo šest měsíců.

Článek

Dlouhá inkubační doba mohla podle vědců sehrát určitou roli i při masovém vymírání dinosaurů před 65 milióny lety. Pomalý vývoj mohl ovlivnit jejich schopnost konkurovat rychleji se vyvíjejícím populacím ptáků a savců.

Paleontologové se dosud domnívali, že se mláďata dinosaurů ve vejcích vyvíjela podobně dlouho, jako je tomu u jejich dnešních blízkých příbuzných – ptáků. Opeřenci se líhnou z vejce po 11 až 85 dnech. Plazi se z vajec srovnatelné velikosti přitom klubou často až po dvakrát delší době.

Ebnerovy pruhy, růstové linie, které vznikají během vývoje zubů, jsou obdoby letokruhů u stromů, vznikající každý den. Mohli jsme je spočítat a zjistit tak, jak dlouho se každý dinosaurus vyvíjel.
Gregory Erickson

K novému objevu vědci z týmu Gregoryho Ericksona z Floridské státní univerzity dospěli na základě tomografického snímkování zkamenělých embryí dvou dinosauřích druhů. Podrobili je rovněž zkoumání pod mikroskopem s vysokým rozlišením.

Při výzkumu se soustředili na takzvané Ebnerovy pruhy, růstové linie, které vznikají během vývoje zubů. „Jsou to obdoby letokruhů u stromů, které vznikají každý den. Mohli jsme je spočítat a zjistit tak, jak dlouho se každý dinosaurus vyvíjel,” uvedl Erickson.

Embryo velkého ještěra se vyvíjelo déle

Zhruba tři měsíce byla stará embrya protoceratopse, malého rohatého dinosaura, jehož vejce se našla v poušti Gobi.

Foto: Profimedia.cz

Takto vypadal malý protoceratops.

Embrya hypacrosaura, velkého ještěra, který dosahoval délky až devíti metrů a hmotnosti kolem čtyř tun, se vyvíjela asi šest měsíců. Jeho až čtyři kilogramy těžká vejce se našla v kanadské provincii Alberta.

Jak poznamenala DPA, embryo dinosaura vývojově bližšího ptákům, například velociraptora, vědci bohužel pro srovnání k dispozici neměli.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám