Hlavní obsah

Proti školní vyhlášce o nezdravých potravinách vznikla petice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Proti takzvané pamlskové vyhlášce, která od 1. ledna 2017 zakáže nezdravé potraviny ve školních bufetech a automatech, vznikla petice. Za týden ji podepsalo zhruba 1500 lidí. Kritizuje, že kvůli příliš přísným parametrům vyhláška omezí i řadu běžných potravin a povede k rušení školních bufetů. Ministerstvo školství považuje hodnocení jejích dopadů za předčasné.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Limity pro obsah cukru, tuku a soli stanovilo ministerstvo zdravotnictví na základě doporučení Světové zdravotnické organizace. K vyhlášce vydalo ještě metodické doporučení, v němž jsou uvedeny přípustné tolerance výživových hodnot. Autoři petice upozorňují na to, že požadavky jsou nepřiměřeně přísné.

Zákaz i běžného pečiva a jogurtů

„Jsme pro zdravé a vyvážené stravování našich dětí, nicméně zákaz prodeje většiny běžně prodávaného zboží nedovoluje nyní dětem ve školním bufetu ani zakoupení mnoha druhů obyčejného pečiva, sýrů či jogurtů,” uvedli.

Vyskočit oknem v přízemí a doběhnout za roh pro hamburger či hranolky se za přestávku pohodlně stihne.
Tomáš Ledvinka, ředitel gymnázia

V otevřeném dopise ministryni školství Kateřině Valachové (ČSSD) na to upozornil také ředitel malostranského gymnázia a Malostranské základní školy Tomáš Ledvinka. „Provozovatelé školního občerstvení jsou nuceni své obchody uzavřít, protože prakticky nemají co prodávat,” konstatoval.

Žáci se prý budou stravovat ještě nezdravěji

Případné zrušení školního bufetu podle něj povede k tomu, že děti se budou stravovat méně zdravě než dosud. Svačiny od rodičů ani občerstvení koupené cestou do školy totiž nároky dané vyhláškou nemusejí splňovat. Učitelé budou mít navíc problém, aby žáky uhlídali o přestávkách v budově, jak dodal ředitel.

Vychází ze zkušeností v době, kdy bufet ve škole nebyl. „Každou chvíli jsme řešili nepovolené opuštění školy v době školního vyučování. Vyskočit oknem v přízemí a doběhnout za roh pro hamburger či hranolky se za přestávku pohodlně stihne,” poznamenal.

Zapovězený prostor na víceletých gymnáziích

Vyhláška se vztahuje pouze na školy se žáky ve věku povinné školní docházky. Týká se to i nižšího stupně víceletých gymnázií. Gymnázia mohou prodávat zapovězené potraviny a nápoje jen v prostorách, kam žáci primy až kvarty nemají přístup.

„Otázka konkrétního znepřístupnění míst pro žáky do splnění povinné školní docházky závisí na konkrétní situaci v místě a je věcí organizace konkrétního víceletého gymnázia,” uvedlo ministerstvo.

Vyhlášku považuje za „nejrozumnější kompromis” doplňkového prodeje ve školách. „Jejím cílem je přispět k nabídce a prodeji takového sortimentu, který v konečném důsledku prospěje ke zdraví českých dětí,” uzavřelo ministerstvo. Dopady vyhlášky ve školách bude teprve vyhodnocovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám