Hlavní obsah

Ve zlínských školách mají tísňová tlačítka

– Zlín

Město Zlín stále více zabezpečuje školy a školky. Střeží je kamery, některé mají čipy pro vstup do budovy, nyní nově také tísňová tlačítka pro přivolání rychlé operativní jednotky městské policie. Informovala o tom náměstkyně primátora Kateřina Francová (STAN).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„V dnešní době nelze bezpečnost podceňovat, zvláště u dětí. Pro jejich ochranu děláme maximum. Každý systém se dá sice překonat, ale ten náš je už dnes opravdu propracovaný a zahrnuje celou řadu prvků,” řekla.

Okamžitá reakce

Všech 52 školských zařízení, tedy 21 základních škol, 27 mateřských škol, troje jesle a stacionář, má nově celkem 194 pevně nainstalovaných i mobilních tísňových tlačítek.

„Těmi mohou kdykoli přivolat pomoc. Specializovaná jednotka strážníků slouží nepřetržitě ve vozidle a je připravena k okamžité reakci,” uvedl náměstek primátora Ondřej Běták (STAN).

Ředitel zlínské městské policie Milan Kladníček k tomu poznamenal, že jednotka přijede ke školám do pěti minut, žádný „ostrý” výjezd zatím nebyl třeba.

Neustále monitorované dění kolem škol

Kamerový systém má nainstalovaný zatím 18 školských zařízení, postupně jich bude podle Francové u škol přibývat. Záznam kamer, které snímají venkovní prostor u škol, se přenáší do městského kamerového dohlížecího systému.

„Dění kolem školských zařízení tak máme neustále pod kontrolou," sdělil Kladníček, podle kterého kamerový systém ve městě nyní snímá celkem 90 míst.

Nácvik evakuací

Řada škol využívá čipový systém, kvůli bezpečnosti dětí se také snižuje povolená rychlost u škol. Město v poslední době také hodně dbá na nácvik evakuací, trénují je i děti ve školkách. Při nich mají pracovníci škol a školek speciální vesty, aby je nebylo možné zaměnit s někým jiným.

Podle Kladníčka je nácvik důležitý pro děti i personál škol, postupně se daří odstraňovat nedostatky. Rodiče dětí také vědí, že v případě krizové situace najdou potřebné informace na městském webu. V posledních letech muselo být několik škol evakuováno kvůli hrozbě bombou.

Reklama

Související články

Praha zmapuje bezpečnost škol

Školská zařízení zřizovaná hlavním městem absolvují v nadcházejícím roce průzkum školního a pracovního klimatu. Vítěz veřejné zakázky, kterou Praha hodlá letos...

Výběr článků

Načítám