Hlavní obsah

V první národní programátorské soutěži pro středoškoláky zvítězili chomutovští studenti

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Studentský tým ze Střední průmyslové školy a Vyšší odborné školy v Chomutově zvítězil v programátorské soutěži Hackathon Junior 2016 určené studentům středních škol. Uspořádaly ji nezisková vzdělávací organizace JA Czech, jejíž českou kancelář založil Tomáš J. Baťa, globální komunikační společnost AT&T a brněnská Střední škola informatiky, poštovnictví a finančnictví Čichnova. Soutěž přilákala do Brna 80 soutěžících ze 12 středních škol z celé ČR, kteří soutěžili v 15 týmech. Studenti pracovali na tématech: automatizace, datová analýza, vzdělání a Smart Cities (chytrá města).

Foto: JA Czech – Markéta Kobrsková

Hackathon Junior v Brně - 24hodinové soustředění

Článek

Studenti zpracovávali hardwarové i softwarové řešení z oblasti tzv. internetu věcí. Vyvíjeli funkční prototypy řešení témat, jako je cílený svoz odpadu a „chytré“ popelnice, osobní záchranný pomocník s analyzátorem srdečního tepu, chytré domácí sítě pro řízení součástí domu či detekce vytížení dopravních prostředků.

Přemýšlet 24 hodin v kuse

„Již delší dobu jsem se zajímal o hackathony, takže jakmile se ke mně dostaly informace o Hackathonu Junior, bylo jasné, že se chci zúčastnit,“ uvedl Jan Hošek, člen vítězného týmu, student 4. ročníku chomutovské střední průmyslové školy.

Foto: JA Czech – Markéta Kobrsková

„Všichni tři z týmu jsme jeli do Brna především s cílem přiučit se novým věcem a vyzkoušet si hackathon. Celá akce byla výborná, užil jsem si ji i přesto, že 24 hodin tvrdě přemýšlet je opravdu náročné, stejně tak projekt odprezentovat před porotou po více jak 24 hodinách beze spánku. Výhra je taková třešnička na dortu k super zážitku. Pokud někoho baví programování, doporučuji určitě účast v dalším ročníku,“ okomentoval soutěž.

Celkové výsledky a projekty

1. místo: Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola Chomutov, cílený svoz odpadu a „chytré“ popelnice

2. místo: Střední průmyslová škola elektrotechnická, V Úžlabině Praha, trackovací systém, síť výpůjčky a vrácení kol přes web a mobil

3. místo: Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická a Vyšší odborná škola Liberec, chytrá domácí síť s různými typy notifikací

Foto: JA Czech – Markéta Kobrsková

Propojení škol a IT sféry

Porota udělila i individuální ceny za aktivní přístup, týmovou práci a znalost angličtiny.

Ladislav Venc z AT vidí přínos soutěže v propojení škol a IT sféry.

„Všechny nás překvapila energie účastníků a kreativní nápady, které se na hackathonu objevily. To, co původně začalo jako zajímavý nápad, jak přenést tento typ soutěže mezi středoškolské studenty, se nakonec vyvinulo v podstatně intenzívnější propojení škol a technologické sféry. Doufám, že Hackathon Junior nadchne studenty pro hledání dalších příležitostí v oblasti telekomunikací a IT a přitáhne je k technickým oborům,“ konstatoval.

Foto: JA Czech – Markéta Kobrsková

V souvislosti se soutěží podtrhl i roli učitelů: „Poděkování patří vyučujícím, kteří významně přispěli k úspěchu celé akce svým přístupem a otevřenou myslí.“

Jednalo se o první programátorské klání pro talenty středních škol na celonárodní úrovni. Akce se uskutečnila pod záštitou Petra Vokřála, primátora města Brna, Jana Vituly, náměstka hejtmana Jihomoravského kraje pro oblast školství, a ministerstva školství.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám