Hlavní obsah

Mezi zubry se objevil trojoký korýš

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vzácný druh korýše objevili vědci v přírodní rezervaci v bývalém vojenském prostoru mezi Milovicemi a Benátkami nad Jizerou. Listonoh letní je kriticky ohrožený druh a nachází se v tůních na pastvině se zubry a s divokými koňmi u Benátek nad Jizerou. Právě tato velká zvířata tady drobnému korýši připravují ideální podmínky pro život.

Foto: Česká krajina

Listonoh letní

Článek

Listonoh někdy naroste i do velikosti přesahující deset centimetrů. Zajímavostí jeho těla jsou tři oči – mezi dvěma hlavními je malé třetí oko. Pod krunýřem tohoto korýše se nachází tělo přibližně se stovkou nožiček.

„Unikátnost nálezu na pastvinách spočívá v tom, že se zde vyskytují výhradně díky přítomnosti velkých kopytníků. Podmínky pro jejich existenci jsou tu udržovány přírodní cestou, bez pomoci tanků či transportérů,“ vysvětlil Dalibor Dostál, ředitel společnosti Česká krajina, která se zabývá vracením původních druhů zvířat a rostlin do krajiny.

V některých lokalitách na Českolipsku se udržují kaluže tím, že do přírody vjedou terénní auta a lokalitu rozbahní. U Benátek rozrývají zeminu, udržují tůně a současně mohou korýše roznášet z tůně do tůně velká zvířata.

Reklama

Výběr článků

Načítám