Hlavní obsah

Vědci poprvé identifikovali zkamenělinu mozku dinosaura

– Londýn

Fosilie mozku dinosaura, která se našla v roce 2004, je podle britských a australských vědců zatím jediná na světě. Zkamenělinu dinosauřího mozku tehdy našel amatérský sběratel fosilií Jamie Hiscocks nedaleko přímořského města Bexhill v anglickém Sussexu. Mozek pravděpodobně patří býložravému Iguanodonovi, který žil před 133 milióny lety, uvedla agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vědci poprvé identifikovali zkamenělinu mozku dinosauraVideo: Reuters

 
Článek

Vědci věří, že fosilie se zachovala, protože mozek byl po smrti zvířete zakonzervován ve vodě rašelinišť, kde bylo málo kyslíku a vysoká kyselost. Napsali to v analýze, kterou publikovala Londýnská geologická společnost.

„Šance, že se mozek zachová, jsou extrémně malé, takže nález je opravdu udivující,” řekl Alex Liu z Cambridgeské univerzity, který na výzkumu pracoval.

Nečekaně velký mozek

Podle vedoucího výzkumu Davida Normana se doposud předpokládalo, že dinosauři měli velmi malé mozky, ale v tomto případě jde o mozek docela velký.

Mozek obyčejného plaza má tvar podobný párku a je obklopen cévami, což znamená, že mozek sám o sobě zabírá velmi málo místa v lebeční dutině. Vědci však věří, že na zkamenělině jsou otlaky způsobené lebeční kostí, což by znamenalo, že mozek dinosaura byl větší.

Normanův tým však zdůraznil, že na základě tohoto příkladu nelze tvrdit, že všichni dinosauři měli větší mozek a vyšší inteligenci.

„Vzhledem k tomu, že nemůžeme zkoumat lalok mozku dinosaura, protože fosilii chybí, nemůžeme s jistotou říci, jak velký mozek byl,” řekl Norman.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám