Hlavní obsah

Ve Skotsku našli lochnesku, žila před 170 milióny lety

Novinky,

Predátor, který vládl mořím v druhohorách před 170 milióny lety, se konečně představuje veřejnosti. Kosterní pozůstatky čtyřmetrového živočicha objevil na skotském ostrově Skye již v roce 1966 správce tamní vodní elektrárny SSE Storr Lochs. Podle ní dostal dravec jméno Storr Lochs monstrum. Tehdy byl převezen do muzea. Až letos ho vyjmuli z kamene, v němž fosilizoval. Nyní bude vystaven v Národním muzeu ve Skotsku, jak informovala agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vědci odhalili kostru Storr Lochs monstraVideo: AP

 
Článek

Jedná se o ichtyosaura, člena vyhynulé rodiny mořských ještěrů s ploutvemi. Měřil kolem čtyř metrů a měl dlouhou, špičatou hlavu s čelistmi plnými stovek zubů. Ve své době byl postrachem vod.

Ichtyosauři vyhynuli společně s dinosaury, později je nahradili delfíni a velryby. Právě s delfíny je pojí určitá podoba.

Nejlépe dochovaná kostra vodního plaza ve Skotsku

Vědecká expertiza trvala tak dlouho, celé půlstoletí, protože dříve nebyly dostupné potřebné technologie.

„Nyní už máme expertizu hotovou a můžeme prohlásit, že je to nejlépe dochovaná kostra vodního plaza, jaká kdy byla ve Skotsku nalezena," uvedl Steve Brusatte z University of Edinburgh.

Reklama

Související články

Poslední mamuti zahynuli žízní, tvrdí vědci

Jedna z posledních známých skupin mamutů vymřela kvůli nedostatku pitné vody. Jsou o tom přesvědčeni vědci, o jejichž zjištěních informoval server BBC. Tato...

Výběr článků

Načítám