Hlavní obsah

Poradny pro děti se speciálními potřebami jsou zatížené, špatně funguje doporučující formulář

Praha

Nový systém doporučení pro vzdělávání dětí se speciálními potřebami, který od září přinesla novela školského zákona, zvýšil administrativní zátěž školských poradenských zařízení. Především kvůli špatně fungujícímu elektronickému formuláři, do něhož se doporučení pro žáky nově zapisují. Sdělila to Eva Čadová, jednatelka výboru Asociace pracovníků speciálně pedagogických center (SPC).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Od začátku září poradny na základě vyšetření doporučují podpůrná opatření nezbytná pro vzdělávací úspěch dítěte. Na zaplacení těchto doporučení státem je nově právní nárok.

Pracovníci poraden na riziko zvýšené administrativní zátěže upozorňovali při tvorbě vyhlášky, ale byli ujištěni, že interaktivní formulář jim práci zjednoduší. Zatím tomu tak není.

Pracovnice může ztratit data

„Dostali jsme špatně pracující aplikaci, která se zadrhává, je velmi pomalá a nevyzkoušená, některé položky je obtížné vyplnit, složitá je i oprava již zadaných dat,” uvedla Čadová. Stává se také, že se někdy program úplně zablokuje.

Pokud na jednom doporučení pracují souběžně dvě pracovnice, tedy psycholožka a speciální pedagožka, jedna z nich bez varování ztratí data.

Obsah doporučení se neliší, zpracování trvá déle

Ačkoli se obsah doporučení od dřívějších postupů příliš neliší, jeho zpracování trvá mnohem déle, uvedli pracovníci SPC. Formální zpracování doporučení trvá minimálně několik hodin. Náměstek ministryně školství pro vzdělávání Václav Pícl připustil, že s elektronickým formulářem jsou problémy.

„Samozřejmě rozběh každé novinky s sebou nese i nějaké problémy. Snažíme se je průběžně řešit a věřím, že se nám to určitě podaří,” řekl.

Tříměsíční lhůta na vydání doporučení

Připomněl, že počet pracovníků poraden se zvýšil o deset procent. Ze zkušeností pracovníků SPC ale vyplývá, že někde reálně pracovníci nepřibyli. Také proto, že u některých pracovišť bylo vypočítáno posílení o zlomek úvazku.

„Najít odborného pracovníka (zkušeného a s praxí) na úvazek 0,1 nebo 0,2 je nemožné. Problém je už i s polovičním úvazkem,” pokračovala Čadová.

Aktuálně poradny plní tříměsíční lhůtu pro vydání doporučení, kterou předepisuje vyhláška. Na přelomu roku už s tím ale pracoviště budou mít problémy, předpokládá Čadová. Postupně totiž budou na nová vyšetření přicházet žáci, kterým vyprší platnost současných doporučení. U žáků, kteří mají asistenta pedagoga, a u dětí s lehkým mentálním postižením se musejí vyšetření opakovat každoročně.

Reklama

Související články

Inspektoři prověří inkluzi

Školští inspektoři budou sledovat, jak se školám daří naplňovat změny v přístupu ke společnému vzdělávání, které budou platit od září. Prověří také účinnost...

Výběr článků

Načítám