Hlavní obsah

Olomouckým přírodovědcům bude přednášet japonský odborník na grafen

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nobelovský materiál grafen a jeho deriváty budou hlavním tématem dalšího dílu přednáškového cyklu Rudolf Zahradník Lecture Series, který na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého v Olomouci pořádá Regionální centrum pokročilých technologií a materiálů (RCPTM). Jako hlavní host vystoupí v pondělí Toshiaki Enoki z Tokio Institute of Technology.

Foto: RCPTM

Profesor Toshiaki Enoki

Článek

„Profesor Enoki je jedním z průkopníků v oblasti magnetismu grafenu a uhlíkových nanostruktur včetně teoretického popisu magnetických vlastností nekovových systémů. Právě vývoj organických magnetů na bázi grafenu patří mezi prioritní témata RCPTM, v němž dosahujeme mimořádně zajímavých výsledků,“ řekl ředitel RCPTM Radek Zbořil.

Hledání cesty k prvním organickým magnetům

Doplnil, že od přednášky profesora Enokiho si slibují jednak inspiraci při hledání možných cest k prvním organickým magnetům, ale také možnost dlouhodobé spolupráce s japonskými kolegy.

Jak již Novinky informovaly, vědci z RCPTM nedávno vyvinuli s využitím grafenu, tedy díky maximálně tenké a pevné formě uhlíku podobné grafitu, nejmenší kovové magnety na světě. [celá zpráva]

Cílem přednáškového cyklu konaného od roku 2013, který nese jméno zakladatele české kvantové chemie a někdejšího předsedy Akademie věd ČR Rudolfa Zahradníka, je představit na české půdě špičkové světové vědce z chemického a materiálového výzkumu.

Profesor Enoki má ve svém oboru mezinárodní renomé, publikoval 390 odborných publikací, sedm knih, dále je autorem stovky přehledových článků a knižních kapitol. Jeho práce se dočkaly zatím více než 7500 citací.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám