Hlavní obsah

Mezinárodní den archeologie představí práci odborníků i dávný život lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu si na více než 40 místech České republiky budou moci návštěvníci v rámci Mezinárodního dne archeologie (MDA) vyzkoušet, jak vypadá terénní práce archeologa a jak žili lidé v různých obdobích historie. Workshopy pro děti i dospělé, přednášky či komentované prohlídky i běžně nepřístupných památek připravilo přes 50 českých institucí v čele s Filozofickou fakultou Univerzity Karlovy (FF UK) v Praze.

Foto: FF UK

Z loňského ročníku Mezinárodního dne archeologie

Článek

Na zájemce čeká dokumentace pravěkého hrobu, odlévání antických nálezů či určování kosterních pozůstatků.

„Archeologie je dobrodružná cesta do naší vlastní minulosti, která nám může hodně říci o nás samých. To je jeden z důvodů, proč Mezinárodní den archeologie každoročně přitáhne tisíce návštěvníků po celé republice. Poznáváme starověký Egypt, mytické Řecko nebo pravěké Čechy a skrze to svůj vlastní příběh,“ řekl organizátor Pavel Titz z Ústavu pro klasickou archeologii FF UK.

Zájem o archeologii roste

Dodal, že letošní ročník bude rozsáhlejší než ty předchozí, přidávají se stále nové instituce a místa. „Zájem o archeologii v Česku stoupá,“ podotkl.

Foto: FF UK

Konkrétně v Praze spolupořádá MDA několik archeologických pracovišť: Ústav archeologie, Ústav klasické archeologie a Český egyptologický ústav FF UK, Národní muzeum, Muzeum hlavního města Prahy, Národní památkový ústav (NPÚ), Ústav archeologické památkové péče středních Čech a Hrdličkovo muzeum člověka při Přírodovědecké fakultě UK. Bohatý program nabídne akce zejména v prostorách UK v Celetné 20 v Praze.

Příprava středověkých pokrmů

MDA si lidé připomenou i v Plzni, Tachově, Poděbradech, Brně, Kroměříži nebo v Ostravě. Kupříkladu na Vysočině budou moci zkusit přípravu jednoduchých středověkých jídel. Budou mít také možnost vyrobit si keramiku, upéct chleba v dobové peci nebo vyzkoušet práci s detektorem kovů.

Program pro ně připraví památkáři z telčského pracoviště NPÚ a pracovníci Ústavu archeologie a muzeologie Masarykovy univerzity v Brně.

Foto: FF UK

Poprvé se den archeologie konal v roce 2011 v USA, rychle však pronikl do zahraničí a v roce 2013 už jej slavilo přes 70 tisíc lidí v různých zemích světa. Roku 2014 se dostal i do České republiky.

Reklama

Související články

Vinice Šobes byla kdysi hradištěm

Sedm tisíc let je člověkem osídlený ostroh, obklopený tokem Dyje u Podmolí na Znojemsku. My jej známe jako Šobes a proslavila jej unikátní vinice. Právě mezi...

Výběr článků

Načítám