Hlavní obsah

Ledový muž Ötzi už 25 let odhaluje svá tajemství. Objeví se další těla?

– Bolzano (Itálie)

Mumifikované tělo ledového muže Ötziho i 25 let poté, co jej objevil pár turistů v italských Alpách, zůstává pro vědce nevyčerpatelnou studnicí informací. Jak píše agentura AFP, stále ještě jsme nepronikli do všech jeho záhad. Navíc tání ledovců dává naději, že by mohly Alpy brzy vydat další ledové muže.

Foto: Reuters

Zmražené tělo muže z doby kamenné bylo nalezeno v roce 1991.

Článek

Když jej v roce 1991 ve 3210 metrech nadmořské výšky objevili němečtí turisté Helmut a Erika Simonovi, bylo tělo tak dokonale konzervované, že policie zahájila vyšetřování příčin úmrtí.

Brzo se ukázalo, že muž nezemřel včera nebo předevčírem: mumie, kterou odhalil ledovec ve Val Senales, ustupující z důvodu oteplování ovzduší, je stará více než pět tisíc let. Jde o senzační objev, který vyvolal mnoho otázek, z nichž mnohé dosud nebyly zodpovězeny.

Přirozená mumifikace, buňky si zachovaly vlhkost

Ötzi, který byl pojmenován podle údolí Ötz u rakouských hranic, kde byl objeven, byl zcela přirozeně mumifikován a jeho buňky, které byly doslova zmrazeny, si zachovaly svou vlhkost.

Analýza bakterií v jeho žaludku zřejmě potvrzuje, že k velké migrační vlně z Blízkého východu do Evropy došlo v méně vzdálené době.

„Tento ledový muž je nepochybně jednou z nejvýznačnějších mumií v historii lidstva,” připomíná Angelika Fleckingerová, ředitelka muzea v italském Bolzanu, kam loni pečlivě konzervovaný Ötzi přilákal přes 260 tisíc návštěvníků. „Mumie otevřela unikátní bránu do prehistorické epochy a nabízí nám neuvěřitelné množství informací,” dodává.

Zkoumání Ötziho neustále pokračuje tak, jak se vědecké nástroje zdokonalují. V roce 2001 byla oficiálně stanovena příčina smrti: ledový muž, který zemřel mezi lety 3350 a 3100 před Kristem, vykrvácel poté, co byl zasažen zezadu do levého ramene šípem.

Zabit v 46 letech

Vědci pak zjistili, že krátce před smrtí snědl kozorožce a že ke smrti došlo na jaře podle pylu, který rovněž spolkl.

Podle sekvenování jeho genomu z roku 2012 vědci určili, že měl hnědé oči, černé vlasy a že byl potomkem populace, jejíž kořeny jsou přítomny na Sardinii a na Korsice.

Foto: Peter Kováč, Právo

Výstava v bolzánském Museo archeologico nabízí i tuto nejnovější rekonstrukci, jak Ötzi kdysi vypadal.

Je rovněž známo, že mu bylo asi šestačtyřicet let, když zemřel. To byl na tu dobu úctyhodný věk. Měřil zhruba 160 centimetrů a vážil asi 50 kilogramů. Jeho noha odpovídala dnešní velikosti 38.

Sklony k „moderním” nemocem

Vědci rovněž objevili, že měl alergii na mléčné výrobky a že měl sklony ke kardiovaskulárním nemocem, které jsou považovány za důsledek moderního životního stylu.

Analýza bakterií nalezených v jeho žaludku zřejmě potvrzuje, že k velké migrační vlně z Blízkého východu do Evropy došlo v méně vzdálené době, než se soudilo.

Vědce zvláště zajímá bakterie Helicobacter pylori, která je dnes velmi rozšířená a je spojována se vznikem vředů a zhoubných nádorů, zdůrazňuje bakteriolog Albert Zink, ředitel institutu zabývajícího se studiem mumie v Bolzanu. „Možná že šlo o tehdy užitečnou bakterii, která usnadňovala trávení syrového masa a která se později stala patogenní,” říká.

Kdo to byl?

Naprosté tajemno dosud panuje kolem totožnosti Ötziho. Několik nedávných studií ukázalo, že jeho pečlivě ušitý oděv se skládal z kůže pěti různých druhů zvířat, mimo jiné z medvěda, kozy a ovce.

Kdo to však byl? Byl to šaman, se svými 61 tetováními odpovídajícími akupunkturním bodům? Vyděděnec? Proč se pohyboval v takové nadmořské výšce? Proč byl zabit?

Vzhledem k oteplování ovzduší by alpské ledovce mohly brzy vydat další ledové muže. „Tání ledovců nám dává naději, že učiníme další objevy,” uzavírá Albert Zink.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám