Hlavní obsah

V planetáriu vyrobí zájemcům i kometu

Právo, Kateřina Severová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražské planetárium se nově rozhodlo jít cestou populárních pokusů. Návštěvníkům vyrobí kometu nebo předvedou experimenty se suchým ledem. První zájemci se na speciální show můžou přijít podívat už o víkendu, kdy se otevře zrekonstruovaný sál Starvid.

Foto: Kateřina Severová, Právo

V planetáriu se budou dělat také pokusy se suchým ledem.

Článek

„Kromě nového projekčního systému, který už dosluhoval, byl pro sál vyroben mobilní demonstrační stůl. Ten umožní při přednáškách předvádět různé fyzikální jevy,“ uvedl zástupce ředitele Jan Šifner.

Během chvíle se místnost změní v laboratoř, již zahalí hustý dým. Ze suchého ledu, vody, písku a uhlí tady před zraky diváků vytvoří Pavla Kolaříková, která má show Jak se dělá kometa na starost, kometu nebo bublinkovou fontánu.

Do pražského planetária zavítá ročně zhruba sto tisíc lidí. Mezi návštěvníky jsou z velké části školáci, v posledních letech ale podle slov Šifnera přibývá i diváků z řad veřejnosti.

Nový multifunkční sál, který nabídne několik nových pořadů, vyšel na čtyři milióny korun. „Celé jsme to hradili z našeho fondu investic, jde o peníze, které jsme si ušetřili,“ vysvětlil Šifner. Už loni planetárium investovalo třicet miliónů do projekčního systému v sále Cosmorama. Planetárium nabízí padesát vlastních pořadů o vesmíru.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám