Hlavní obsah

Úroveň škol vnímají Češi převážně pozitivně, zjistil průzkum

Praha

Kvalitu vzdělávání v českých školách hodnotí lidé převážně pozitivně. Vyplývá to z průzkumu, který v září provedlo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) a jehož výsledky v pondělí zveřejnilo. Nejlépe lidé vnímají kvalitu základních škol a gymnázií, nejhůře dopadla střední odborná učiliště. U všech typů zařízení ale převládalo kladné hodnocení.

Foto: Milan Malíček, Právo

Výuka v základních školách a gymnáziích dopadla v průzkumu nejlépe.

Článek

Úroveň vzdělávání na základních školách a gymnáziích hodnotilo pozitivně shodně 69 procent lidí. U gymnázií byl větší podíl respondentů, kteří jejich kvalitu označili za velmi dobrou.

Úroveň vysokých škol hodnotilo pozitivně 65 procent respondentů. Kritičtější byli dotazovaní k vyšším odborným školám, v jejichž případě zastávalo pozitivní postoj 59 procent lidí. O dva procentní body méně získaly střední odborné školy s maturitou.

„Vyšší odborné školy? Nevím...”

Nejhůř ze zkoumaných typů škol dopadla střední odborná učiliště. Podíl příznivých hodnocení v jejich případě dosahoval 46 procent. I tak ale převyšoval kritické odpovědi, kterých bylo 38 procent.

Mezi jednotlivými typy škol se výrazně lišil počet odpovědí „nevím”. Zatímco u základních škol dosahoval devíti procent, v případě vyšších odborných škol to byla každá čtvrtá odpověď.

Pokles u učilišť a SOŠ

V porovnání s loňským průzkumem CVVM letos postihl pokles hodnocení hlavně odborná učiliště a střední odborné školy s maturitou. V prvním případě činil pokles šest procentních bodů, ve druhém pět.

„Až další výzkum může prokázat, zda jde o nějaký trend, ve kterém veřejnost reflektuje problémovou situaci středního odborného školství,” uvedli autoři průzkumu.

Každý prý může dosáhnout odpovídajícího vzdělání

Sociology zajímal i názor občanů na to, zda v Česku může každý člověk dosáhnout vzdělání, které odpovídá jeho schopnostem. Podle 71 procent dotázaných tomu tak je. Opačný názor zastávalo 26 procent lidí.

„Ve srovnání s předešlým šetřením ze září 2015 se v rozložení odpovědí statisticky významně posílila odpověď ‚rozhodně ano‘ (o šest procentních bodů) a dosáhla tak nejvyššího zastoupení od roku 2005, odkdy se otázka pokládá,” uvedlo CVVM.

Průzkumu se od 5. do 19. září zúčastnilo 999 obyvatel České republiky starších 15 let.

Anketa

Které vzdělávací instituce hodnotíte jako nejkvalitnější?
základní školy
17,9 %
gymnázia
14,6 %
střední odborné školy a učiliště
4,1 %
vyšší odnorné školy
0,8 %
vysoké školy
5,7 %
žádný stupeň českého vzdělávacího systému nevnímám kladně
56,9 %
Celkem hlasovalo 123 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám