Hlavní obsah

NASA zahlédla na měsíci Jupiteru „překvapivou aktivitu” a svolává média

Hubbleův vesmírný dalekohled zaznamenal na Jupiterově měsíci Europě něco zvláštního. Jde o „překvapivou aktivitu“ oznámila NASA a svolala na pondělí mimořádnou tiskovou konferenci. Okamžitě tím vyvolala spekulace o tom, zda se objev netýká mimozemského života. Právě Europa je totiž podle astrobiologů vedle Marsu a Saturnova měsíce Titanu nejpravděpodobnějším místem, kde je možné hledat život.

Foto: Profimedia.cz

Umělecké vyobrazení pohledu z Europy na Jupiter

Článek

„Astronomové představí výsledky unikátního pozorování Europy, které vedlo k překvapivému důkazu o aktivitě, jež může souviset s oceánem pod povrchem Europy,“ oznámila tajemně NASA.

Vědci už dlouho předpokládají, že by v oceánu tohoto měsíce Jupiteru mohl být život. Podmínky tam ve srovnání s tím, na co zatím lidé narazili jinde ve vesmíru, příhodné jsou. Sama NASA ale na Twitteru uvedla, že „nejde o mimozemšťany“. Zda tím je myšleno, že nejde o důkaz mimozemské civilizace, nebo tím chtěli dopředu vyvrátit, že by šlo jakoukoliv formu života, není jasné.

Existenci oceánu pod povrchem Europy prokázal Hubbleův vesmírný dalekohled už v roce 2013, kdy zaznamenal, jak se voda odpařuje na povrch. To umožní studovat její složení a možná i to, co se v tamním oceánu děje, aniž by se sonda v budoucnu musela složitě provrtávat ledem.

Objevení mimozemského života na měsíci Europě předpovídal ve svém románu 2010: Druhá vesmírná Odysea Arthur C. Clarke.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám