Hlavní obsah

V pátek dojde k neobvyklému polostínovému zatmění Měsíce

Praha

V pátek 16. září 2016 večer nastane takzvané polostínové zatmění Měsíce. Projde při něm velmi blízko okraje zemského stínu a na zhruba 40 minut bude pozorovatelný z celé ČR. „Měsíc bude vypadat, jako by jej někdo shora začadil černým kouřem,“ popsal mluvčí Astronomického ústavu Akademie věd ČR Pavel Suchan.

Foto: Astronomický ústav AV ČR

Polostínové zatmění Měsíce nastane v pátek 16. září 2016

Článek

„Kdybychom se při polostínovém zatmění nacházeli na povrchu Měsíce, mohli bychom pozorovat, jak Země zakryje část slunečního disku,” uvedl vedoucí Štefánikovy hvězdárny Jakub Rozehnal.

Maximální fáze šest minut před devátou

Měsíc nad ČR vyjde přibližně v 19:10, časy se ale podle Rozehnala budou lišit podle místa, odkud se bude pozorovat. Zatímco na východě republiky vyjde Měsíc pět minut před devatenáctou hodinou, na západě v 19:22.

Foto: Astronomický ústav AV ČR

„V okamžiku východu bude již část Měsíce ponořena do polostínu, což však okem nepostřehneme. Teprve po půl deváté večer si budeme moci všimnout, že horní okraj Měsíce je zřetelně tmavší než zbytek měsíčního disku. Nejlépe bude úkaz pozorovatelný v maximální fázi, která nastane šest minut před 21:00,” doplnil Rozehnal.

Nejdelší úplné zatmění v roce 2018

Po půl desáté večer úkaz bude už málo viditelný a výstup Měsíce z polostínu nastane šest minut před jedenáctou hodinou večer. V pátek ve 21:05 také nastane úplněk, kterému se podle tradice přezdívá sklizňový.

Veřejná pozorování chystají hvězdárny po celém Česku. Lidé mohou úkaz také fotografovat a zapojit se do soutěží s názvem Za všechno může Měsíc jen.

Další zatmění Měsíce viditelné z ČR nastane v sobotu 11. února 2017 krátce po půlnoci a bude opět polostínové. Na úplné zatmění Měsíce si je třeba počkat do 28. července 2018. Bude nejdelším úplným zatměním Měsíce v tomto století.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám