Hlavní obsah

Přes rok učí, v létě se starají na příměstském táboře

– Praha
Právo, Lucie Fialová

I když přes rok učí na Základní umělecké škole v Praze 5, necítí potřebu odpočinout si od dětí ani přes prázdniny. Michaela Nováková působí v létě na příměstském táboře Sluníčka v pražských Žlutých lázních. Letos podeváté.

Foto: Lucie Fialová, Právo

Příměstský tábor v pražských Žlutých lázních běží od 7 do 19 hodin.

Článek

„Jako malá jsem jezdila na tábory, pak jsem dělala instruktorku, od 18 let jsem chtěla být vedoucí,“ vyprávěla Právu, co ji přivedlo do oblíbeného areálu na břehu Vltavy. Ve Sluníčkách je od začátku. Dnes už v pozici jakési organizátorky, která komunikuje s rodiči a přijímá na začátku každého týdenního turnusu malé klienty.

„Je to úplně jiná práce než přes rok ve škole, kdy máte svoji třídu. Tady se kolektiv neustále mění. Pro mě je to zpestření, odpočinu si. A od září se zase těším na svoje žáky,“ pokračuje s úsměvem učitelka hudby.

Pro děti je výhodné poznat kolektiv různě starých kamarádů. Mladší se učí od ostatních.
Michaela Nováková

Většina vedoucích, kteří se v dětském koutku ve Žlutých lázních o caparty starají, prošla pedagogickým vzděláním. A stejně jako Míša se do Sluníček vracejí rok co rok. Na tábor se můžou hlásit děti od čtyř do deseti let. Podle ředitelky Libuše Klinkové se ovšem věková hranice snižuje a stále víc maminek se ptá, můžou-li přivést menší ratolesti. Zatím nejmladšímu účastníkovi bylo 3,5 roku.

„Pro děti je výhodné poznat kolektiv různě starých kamarádů. Mladší se učí od ostatních. Samozřejmě že v některých případech pracují starší děti samy, ale na spoustu činností se snažíme skupinky namíchat, aby se děti naučily, že je potřeba pomáhat kamarádovi, že to není jen o rivalitě a vyhrávání,“ vysvětluje Michaela.

Koncem prázdnin práce nekončí

Letošní projektové dny se nesou v duchu starých českých bájí a pověstí. Rozhodně neplatí, že by 31. srpna vedoucím tzv. padla. Jakmile skončí ty letošní prázdniny, tým začne usilovně připravovat program na další léto, i když evergreeny se opakují každý rok. Např. výlet na koně do nedalekého jezdeckého oddílu, prezentace dravců, divadlo, rytíři.

Letos přibyla aktivita Věda nás baví, kdy děti vyrábějí sopku, zkoumají hustotu nebo se zabývaly nenewtonovskou kapalinou. „Na základě svého tlaku rukama a teploty vytvářejí kuličku, když ji pustí, znovu se promění v tekutinu,“ přiblížila zjednodušeně podstatu pokusu Nováková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám